Яблучний Спас 2019: що робити в цей день, щоб весь рік був вдалим

Автор
Яблучний Спас 2019: що робити в цей день, щоб весь рік був вдалим

19 серпня православні святкують велике свято - Преображення, один з трьох традиційних Спасів.

Традиційно в першій половині серпня православна церква святкує три Спаса. У понеділок, 19 серпня, відразу за Медовим Спасом відзначається другий - Яблучний. За ним послідує Горіховий. 

Відомо, що Яблучний Спас - народна назва православного свята, яке раніше називалося Преображенням Господнім. Нібито саме в цей день на горі Фавор Ісус Христос преобразився, його обличчя і одяг знову стали чистими. 

За біблійними переказами, тоді ж учні Ісуса дізналися, що їх наставник - син Божий, голос з небес повідав їм про вічну славу Другої Особи Трійці (Христа), що при земному житті зазвичай ховалося. Так з'явилося народна назва Яблучного Спаса - Спас на горі. 

[news_post id='5127143' name='' img='' align='left'] 

Як проходить Яблучний Спас 

Традиційно в цей день в храмах відбуваються урочисті богослужіння і обряди освячення невеликих кошиків прихожан. Звичайно ж, освячуються яблука, разом з ними ягоди, фрукти і овочі. 

Вважається, що людина дозріває подібно яблуку, чиї плоди спочатку зелені, а з часом наливаються соком і фарбами. Так само поступово віруючі переймаються світлом Всевишнього. 

Господині печуть в цей день як просто яблука, так і яблучні пироги. 

[news_post id='5126948' name='' img='' align='left'] 

Часто день Яблучного Спаса називають святом, яким зустрічають осінь. Також молебні проводяться в садах, починається збір, заготівля яблук та інших плодів на зиму. 

Чого не варто робити в Яблучний Спас 

Надто строгих заборон на Яблучний Спас немає, і все ж свято припадає на час суворого Успенського посту, який не вітає порушення пісного харчування. 

Яблочный Спас 2019: лучшие поздравления, красивые открытки 

У цей день рекомендують утриматися від сварок з рідними і близькими, не хотіти комусь зла. Подейкують, що неприємності, які побажаєш в цей день іншому, повернуться сторицею.