10 лютого - прикмети і звичаї в день Єфрема Сиріна

Автор
10 лютого - прикмети і звичаї в день Єфрема Сиріна

Цей день називають "Днем чудес", адже саме в цей день з вами може статися небачене диво.

За народними уявленнями, жоден будинок не може стояти без домовика - "господаря" житла. Домашній дух - невидима істота, але іноді він може являтися людині в образі людини або тварини. Побачити домовика - поганий знак. Це обіцяє серйозну хворобу і навіть смерть.

Почути стогін або плач домовика - на жаль. Коли ж "господар" будинку сердиться або пустує, він тупотить, стукає або кричить. Він може до смерті замучити не сподобалося худобу або забрати дитину, якого прокляли батьки, і потягти в поділ, де виростить його сам.

Улюблене місце домовика - піч. Наші предки вірили, що дух живе під піччю, за нею або на печі, на горищі недалеко від пічної труби, або у дворі, де знаходиться домашня худоба. Домовик доглядає і оберігає тварин. Особливо це стосується коней, яких він годує і поїть.

Прикмети 10 лютого

Вітер в цей день - до сирого літа.

Якщо в цей день трапилася біда чи хтось захворів, то, згідно з повір'ям, це пустує домовик.

Нагодувавши будинкового 10 лютого, ви позбудетеся від багатьох неприємностей.

Густе повітря над лісом - до дощу і негоди.

Ліс почорнів - до відлиги.

Яка історія Дня Святого Валентина

Що не можна робити в цей день

У народі вважалося, що домовик не любить сварок, сварливих і недбалих людей. Їх він карає, лякаючи ночами і створюючи в будинку безлад: гасить світло, розкидає посуд та ховає речі.

Також ні в якому разі не можна вбивати комах, що живуть в будинку. До речі, краще всього з домовиком ладнає саме кішка. Тому знущатися над нею не можна, зокрема на Єфрема варто віддячити тварину за допомогу.