У Мін'юсті розповіли про справи України в ЄСПЛ

Автор
У Мін'юсті розповіли про справи України в ЄСПЛ

День кримського опору російській окупації відзначають 26 лютого в Україні.

Україна є відповідачем у 8 тисячах справ, які розглядає Європейський суд з прав людини, і близько 6 тисяч із цих справ пов'язані з Кримом і Донбасом.

Про це під час свого виступу на київському форумі Age of Crimea, присвяченому Дню кримського опору російській окупації, сказав заступник міністра юстиції України Іван Ліщина.

"Щодо ЄСПЛ. Власне, у будь-якої держави є три ролі, які вона може грати у ЄСПЛ. Вона може бути відповідачем, і наразі у 8 тисячах справ, зареєстрованих на сьогодні, Україна є відповідачем. З них близько 6 тисяч справ пов'язані з Кримом і Донбасом", - поінформував Ліщина.

Україна в суді ООН: Росія веде культурно-знищенську політику щодо Криму

За його словами, також країна може бути третьою особою у справі, і наразі є кілька справ, - не кримських, а донбаських, - де відповідачем призначено тільки РФ, а Україна увійшла у ці справи як третя особа і подає інформацію на користь заявника. 

"Держава також може бути позивачем по міждержавних заявах. Таких заяв на сьогодні є 5. Із них 3 мають те чи інше відношення власне до Криму. Це - велика "кримська справа", яка була подана ще в 2014 році. Вона охоплює всі порушення прав людини, передусім вона зосереджена — була і є — на тих порушеннях, які відбувалися безпосередньо у процесі окупації. Але ми також подаємо відповідну інформацію про нові систематичні порушення, які відбуваються у Криму після окупації", - уточнив Ліщина.

Другою справою, за словами заступника міністра, є справа політв'язнів, і вона ширша за власне кримських політв'язнів, але ця справа охоплює також і політв'язнів, які перебували чи перебувають наразі в Криму.

Україна в суді ООН: Росія веде культурно-знищенську політику щодо Криму

"І третя справа — це справа моряків, які були захоплені РФ у Керченській протоці. Там теж є елементи, пов'язані з Кримом, - у тому сенсі, що Україна серед своїх вимог заявляє, що захоплення було незаконним, бо власне відбувалося у територіальних водах України",- додав він. 

Ліщина відзначив, що є ще дві справи, в яких Україна виступає позивачем, пов'язані з Донбасом. 

Це велика донбаська справа та інша справа - щодо дітей, яких вивозили з Донбасу на територію РФ, але згодом повернули, після того, як власне була подана ця заява по дітях до ЄСПЛ, уточнив він.