Як спирт допоможе Україні подолати коронавірус

Автор
Як спирт допоможе Україні подолати коронавірус

Коронавірус можна перемогти антисептиками, тому експерт спиртової галузі Юрій Лучечко закликає МОЗ збільшити закупівлі спирту.

Усунути ризики поширення коронавірусу можна шляхом використання антисептичних препаратів. Їх основною складовою є спирт. Однак через невиважену державну політику регулювання виробництва спиртовмісних речовин, в Україні на антисептики – тотальний дефіцит. Як вийти із кризи і забезпечити країну доступною продукцією - у своєму блозі розповів екскерівник ДП "Укрспирт", експерт спиртової галузі Юрій Лучечко.

За словами Лучечка, для початку МОЗ має замовити у достатній кількості виробництво спиртовмісних речовин на потужностях ДП "Укрспирт", виробничі потужності якого працюють у різних регіонах України.

Далі Кабмін, виходячи з потреби МОЗ у спиртовмісних речовинах, має збільшити квоту їх виробництва для підприємств спиртової промисловості. Така квота переглядається раз в місяць, уточнює Лучечко.

В Україні кількість інфікованих коронавірусом зросла до 156 випадків

Систему нагляду за виробництвом спиртовмісних речовин, необхідних для потреб виробників антисептичних препаратів, мають встановити СБУ та ДФС, пише експерт.

"Виробники антисептичних препаратів мають у місячний термін встановити електронні лічильники для контролю обігу спирту, щоб усунути можливість зловживань", - додає Лучечко.

При цьому важливо, аби відвантаження спирту горілчаним компаніям призупинили на 3 дні. Мова про 300-400 тон спирту, які можна направити на потреби МОЗ, додає фахівець.