Медики попереджають українців про високий ризик спалаху поліомієліту

Автор
Медики попереджають українців про високий ризик спалаху поліомієліту

Європейська регіональна комісія із сертифікації ліквідації поліомієліту (РКС) оцінила 41 країну регіону щодо того, наскільки високий є ризик передачі поліомієліту в країнах. Україну потрапила у зону високого ризику спалаху поліомієліту. Про це повідомляє УНН з посиланням на пресслужбу Центру громадського здоров’я.

“Україна у зоні високого ризику спалаху поліомієліту. Європейська регіональна комісія із сертифікації ліквідації поліомієліту (РКС) оцінила ризик передачі інфекції у випадку ввезення дикого поліовірусу або появи деривату вакцинного поліовірусу (cVDPV) в 41 країні регіону. Ризик в Україні було віднесено до категорії високих”, - йдеться у повідомленні.

Вказано, що за 5 місяців цього року лише 30% дітей першого року життя, які потребують обов'язкових щеплень, отримали всі 3 дози вакцини для профілактики поліомієліту.

“Відсоток охоплення щепленнями від поліомієліту в Україні є недостатнім, щоб до кінця року досягнути 95%. Вакцинація — єдина можливість вберегтися від ускладнень, викликаних поліомієлітом. Згідно із рекомендаціями ВООЗ, якщо достатня кількість людей у країні є вакцинованими (понад 95%), розповсюдження вірусу припиниться. І навпаки, якщо у країні діти залишаються невакцинованими, це може призвести до розповсюдження вірусу та нових випадків захворювання”, - повідомили у пресслужбі.

На Прикарпатті попри заборони, влаштували весілля - зафіксували спалах COVID-19

Зазначається, що найменше охопленні щепленнями від поліомієліту діти до року у Закарпатській області - лише на 18,8%, а найбільше - у Кіровоградській - 38,8%.

Повідомляється, що у 2019 році в Україні було вакциновано понад 78% дітей до року. Такий же показник серед дітей віком до 18 місяців. Серед дітей 6 років охоплення становило понад 80%.

Нагадаємо, за рік показник імунізації в Україні знизився на 20-40%.