Ващиковський: З Бандерою Україна до Європи не увійде

Читать на русском
Автор
Ващиковський: З Бандерою Україна до Європи не увійде Новина оновлена 19 вересня 2024, 17:41

"Ми твердо вимагатимемо від України, щоб усі справи були залагоджені до того, як Київ стоятиме біля воріт Європи з проханням про членство" — заявив Ващиковський.

Міністр закордонних справ Польщі Вітольд Ващиковський заявив, що Україна не зможе увійти до Європи доти, доки не буде вирішено історичні питання та питання статусу польських меншин. Про це він сказав в інтерв’ю польському виданню wPolityce.

"Економічна співпраця, на жаль, не виглядає добре. І найгірше, звичайно, історичні питання. Наше послання дуже чітке: з Бандерою до Європи ви не увійдете. Ми говоримо про це і голосно, і тихо. Ми не повторюватимемо помилок 1990- х років, коли були певні проблеми у відносинах з Німеччиною та Литвою. Я маю на увазі статус польських меншин у цих країнах. воріт Європи з проханням про членство", — заявив Ващиковський.

Ващиковський зазначив, що якщо ці питання вирішені не будуть, може виникнути ситуація на кшталт тієї, що існує у Греції та Македонії. Через незгоду Греції під назвою Македонії остання не може вступити до НАТО і розпочати переговори про членство в ЄС.

Зазначимо, що Ващиковський по суті повторив слова голови правлячої партії Польщі "Право та Справедливість" Ярослава Качинського, який вважає, що глорифікація імені Степана Бандери в Україні може перешкодити євроінтеграційним прагненням України.

"Я ясно сказав пану президенту Порошенку, що з Бандерою вони (Україна) до Європи не увійдуть. Ця справа для мене ясна, ми і так виявили величезний терпець, але всьому є межа", — заявляв Качинський.