Для розслідування катастрофи літака МАУ будуть створені дві команди

Автор
Для розслідування катастрофи літака МАУ будуть створені дві команди

Про це заявив міністр закордонних справ Україна Вадим Пристайко під час Мюнхенської конференції.

Міністр закордонних справ Україна Вадим Пристайко наголошує на необхідності забезпечення прозорості розшифровки чорних скриньок літака Міжнародних авіаліній України в присутності міжнародних експертів.

Про це він заявив журналістам у Мюнхені перед початком зустрічі 5 міністрів країн, громадяни яких загинули внаслідок збиття рейсу МАУ 8 січня.

«Ми вирішимо зараз з іранцями де, в якому місці та за допомогою яких партнерів це буде зроблено. Обговорюються французькі можливості. Це дуже складне обладнання, яке важко перевозити, тому треба і дійти єдиної думки, де це має відбутися», - сказав міністр. 

Він нагадав, що це чутлива тема. «Ми хочемо дати певний час іранцям зрозуміти, яким чином ми можемо забезпечити повну прозорість процедури», - додав Пристайко.

Він також попросив «не розганяти» цифру у 80 тисяч, адже ця сума називалася як стандартна виплата, яка існує в законодавстві Ірану.

«Ми проговорили це доволі детально з главою МЗС Ірану. Ми насправді говоритимемо про зовсім інші механізми та суми, починаючи від виплат, які забезпечуються страховими компаніями, через наші авіалінії (вони вже в контакті з родинами всіх загиблих). Це дуже складна легальна процедура», - сказав дипломат.

За його словами, будуть створені 2 команди, щоб забезпечити чесність процесу.

Як повідомлялося, 8 січня після зльоту з аеропорту столиці Ірану ракетою був збитий літак Boeing-737 авіакомпанії "Міжнародні авіалінії України", що здійснював рейс PS752 за маршрутом Тегеран-Київ.

Пристайко зустрівся з прокурором Міжнародного кримінального суду в Мюнхені

На борту перебували 176 осіб: 167 пасажирів і дев'ять членів екіпажу. Всі вони загинули. Серед них 11 українців - двоє пасажирів і дев'ятеро членів екіпажу. Також серед загиблих - громадяни Ірану, Канади, Швеції, Афганістану, ФРН і Великої Британії.