Екс-міністра фінансів Данилюка не допустили до конкурсу у Бюро економічної безпеки: причина дивна

Читать на русском
Автор
1280
Екс-міністра фінансів Данилюка не допустили до конкурсу у Бюро економічної безпеки: причина дивна Новина оновлена 20 червня 2023, 18:05

У Мінекономіки спалахнув скандал через диплом США Олександра Данилюка, який не визнали на конкурсі в БЕБ

Під час виборів голови Бюро економічної безпеки України, яке має запрацювати у вересні та займеться розслідуваннями кримінальних порушень у сфері фінансів, спалахнув скандал. До участі у конкурсі не допустили одного з авторів ідеї ВЕБ – екс-міністра фінансів Олександра Данилюка, пославшись на відсутність профільного диплома.

На своїй сторінці у Фейсбуці міністр розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України Тимофій Мілованов заявив, що дуже цінує Данилюка, але не зміг пропустити його кандидатуру. Мовляв, колишній головний фінансист країни має три дипломи, але нібито жодного профільного, який міг би задовольнити вимоги.

Так, комісію не влаштував диплом про бізнес-освіту з університету Індіани (США), довкола якого, власне, і розгорілися дискусії. Мовляв, український закон не визнає іноземних дипломів автоматично, і перед конкурсом Данилюк, за словами Мілованова, мав пройти формальну процедуру – нострифікацію – до МОН.

"По суті, комісія розуміє, що освіта є, але за законом визнати цього не може. Тому що є ксерокс диплома і немає підтвердження, що цей ксерокс є справжнім. Я знаю Олександра і вірю йому. Я впевнений, що диплом справжній. Але закон вимагає перевірки"., а не віри. І комісія не може порушити закон", — написав Мілованов.

Тим часом сам Данилюк назвав комісію "ручною" і обурився, що його виключили з конкурсу в Бюро, яке він "вигадав, запропонував і системно намагався запустити більше 10 років".

"Я знав, що так буде, але привід, під яким вони це зробили, — просто епічний. Виявляється, у мене немає профільної освіти! Група товаришів без власної думки не визнали мого диплома одного з найпрестижніших університетів світу — Індіанського університету! Бути міністром! фінансів та секретарем РНБО, працювати у найвідоміших фінансових організаціях у світових фінансових столицях – значить, у мене було достатньо освіти, а зараз – ні?!" — запитує Данилюк на своїй сторінці у "Фейсбуку", вважаючи, що БЕБ почали руйнувати ще до запуску.

Зазначимо, що Бюро економічної безпеки в Україні почне працювати у вересні і має налічувати близько 4000 осіб, які розслідуватимуть економічні злочини. Воно стане центральним органом виконавчої влади, діяльність якого координуватиме Кабмін.

Нагадаємо, Верховна Рада ухвалила 28 січня загалом законопроект про створення Бюро економічної безпеки (БЕБ), яким ліквідується податкова міліція, а у СБУ забирають можливість займатися економічними злочинами. Про те, навіщо нам потрібна БЕБ і які будуть складнощі в роботі нового органу, "Телеграф" поговорив зі старшим аналітиком з податкових питань Інституту соціально-економічної трансформації В’ячеславом Черкашиним.