Повірка газових лічильників. Коли треба здавати і чи платно це

Читати російською
Автор
Новина оновлена 30 травня 2024, 13:15

Мета повірки – з’ясувати, наскільки точно працює лічильник

Установка та утримання в гарному стані газових лічильників є необхідним заходом для житлових будинків. Адже завдяки контролю споживання можна буде знизити витрати. До того ж контроль справності газових лічильників є обов'язковим відповідно до законодавства. Це процес називають повірка газових лічильників, під час якого спеціалісти визначають придатність газових лічильників для відображення кількості споживаного ними газу в допустимих межах. Після здачі газового лічильника на повірку споживач може бути впевненим, що заплатить за реальну кількість спожитого газу.

Порядок повірки газових лічильників

Перевірка газового лічильника — обов'язкова рутинна процедура. Зрештою, термін служби пристрою обмежений. Порядок перевірки газових лічильників такий: працівник облгазу поверхово оглядає лічильник (чи є пошкодження, ознаки "підкрутити", чи на місці пломби, що зі різьбовими з'єднаннями). Результати огляду фіксуються в Акті про демонтаж лічильника (у двох примірниках: один для споживача, один — для облгазу).

Наступний крок – це демонтаж лічильника та його транспортування співробітниками облгазу на місце проведення повірки. Демонтаж проводиться лише в присутності споживача. Дозволяється знімати процес на відео та робити фото. В лабораторії працівники проводять певну кількість повітря проходить через лічильник (наприклад, кубометр) і перевіряють, чи не перевищує його похибка допустимої межі. Якщо все в нормі, то лічильник повертається власнику або передається іншому споживачеві. Якщо виникає помилка, її намагаються виправити. Якщо це неможливо, лічильник знищується. У цьому випадку немає ніяких санкцій проти споживачів.

Метрологічний центр, де випробовують газові лічильники

Якщо ви не знаєте, як здати газовий лічильник на повірку, то терміни рутинної перевірки можна уточнити в обленерго. Проте якщо вам здається, що лічильник накручує забагато, то можна ініціювати позачергову повірку. Якщо лічильник не проходить повірку, за неї платить облгаз, а якщо проходить – платить споживач.

Періодичність повірки газових лічильників

Що стосується періодичності перевірки газових лічильників, то ці прилади перевіряються один раз на два роки чи один раз на вісім років. На промислових лічильниках проводять повірку з періодичністю у два роки. Періодичність повірки побутових газових лічильників встановлюється виробником і вказується в паспорті приладу:

  • для лічильників газу мембранного типу періодичність повірки становить 8 років;
  • для роторних – 5 років.

Терміни повірки газових лічильників

Терміни перевірки газових лічильників залежать від їхнього стану. Якщо все працює і газовий лічильник пройшов регулярну перевірку, то регіональна газова компанія повинна встановити його назад протягом двох місяців з дати його зняття.

Лічильник визнаний непридатним: що робити

Проте може виявитися так, що газовий лічильник буде визнаним несправним, тобто непридатним для подальшої експлуатації. За такого сценарію рішення про доцільність ремонту приймає облгаз з огляду на технічні та економічні чинники. У разі прийняття рішення про ремонт, регіональна газова компанія зобов'язана встановити відремонтований газовий лічильник замість тимчасово встановленого з біржового фонду протягом 2 місяців з дати його зняття. Якщо ж ремонтувати такий лічильник недоцільно, то регіональна газова компанія зобов'язана безплатно встановити власний розрахунковий газовий лічильник для додаткових комерційних розрахунків протягом 15 робочих днів (але не більше 2 місяців) з моменту отримання результатів періодичної перевірки.

Чи потрібно платити споживачеві за повірку лічильника

Правила повірки лічильників газу передбачають, що для побутових споживачів повірка лічильників є безкоштовною. Роботи, пов’язані з періодичною повіркою (демонтаж, транспортування, перевірка та монтаж) лічильників газу для побутових споживачів здійснюється коштом Оператора ГРМ. А ось для промислових споживачів роботи, пов’язані з періодичною повіркою газових лічильників, виконуються коштом власника приладу.

Як фіксується спожитий газ, коли лічильник забирають на повірку

Багато споживачів турбуються про те, як платити за газ при перевірці лічильника. Закон стверджує, що розрахунок проводиться на основі середньомісячного споживання газу за той самий період попереднього року (опалення або опалення) або фактичного періоду споживання (опалення або опалення), але лише в тому випадку, якщо він становить менш як 6 місяців.

Що буде, якщо споживач відмовиться від повірки лічильника

Якщо не здати газовий лічильник на повірку, то споживача чекають фінансові неприємності. У разі відмови в доступі до об'єкта для зняття лічильника газу на періодичну повірку (або його повірки на місці встановлення) споживачу змінюється режим нарахування об'ємів природного газу. Водночас якщо повірка не відбулася з вини облгазу (приміром, облгаз не звертався до побутового споживача з метою проведення періодичної повірки), то жодних стягнень до абонента не застосовується.

Раніше "Телеграф" розповідав, як часто потрібно робити повірку лічильників води та за чий кошт. Зазначимо, що видів повірок лічильників води є два.