Надувні танки обманули Гітлера. ТОП-10 цікавих фактів про висадку в Нормандії

Читать на русском
Автор
1081
Надувні танки обманули Гітлера. ТОП-10 цікавих фактів про висадку в Нормандії Новина оновлена 06 червня 2024, 10:28

Ця операція союзників стала однією з важливих перемог у Другій світовій війні

У Франції сьогодні вшановують 80-ту річницю висадки союзників у Нормандії у 1944 році, яку ще називають "День Д".

Серед гостей — президент США Джо Байден, король Великої Британії Чарльз і королева Каміла, принц Вільям, прем'єр-міністр Ріші Сунак, прем’єр Канади Джастін Трюдо, канцлер Німеччини Олаф Шольц. Український президент Володимир Зеленський на зустрічі буде, а президента Росії Володимира Путіна на ювілей не запросили.

"Телеграф" зібрав 10 найцікавіших фактів про цей "День Д", яких ви могли не знати.

1.Що власне відбувалося

Тисячі десантників висадилися на пляжі на світанку 6 червня

Це найбільше морське вторгнення в історії. Вранці 6 червня 1944 року війська США, Канади, Великобританії висадилися на пляжі Нормандії. Тисячі десантників висадилися як в тилу, так і на березі.

Менш ніж через тиждень, 11 червня, пляжі повністю контролювалися. Відкрилася дорога до звільнення Західної Європи.

За деякими оцінками, понад 4000 військовослужбовців союзників загинули.

2.Чому "День Д"?

У назві "D-Day" буква "D" означає "Day". Тобто, це перекладається просто як "День-День". Мовляв, підкреслюючи, що це той самий важливий день.

Година, о котрій союзники висадилися на пляжі (а це 6:30 ранку), називалася "H-Hour", тобто "Година Г".

3.Чому цей день важливий для перемоги

Бо це початок кінця Другої світової війни. Німецька армія зазнала катастрофи, більшої за катастрофу під Сталінградом, поразку в Північній Африці чи навіть масштабний радянський літній наступ 1944 року.

Війська союзників увірвалися углиб Франції та почали стрімке просування. До серпня 1944 року вся північна Франція була звільнена, а навесні 1945 року союзники розгромили німців.

4.Як Європа чекала військових зі США

Союзники у Європі довго чекали, поки США введуть війська. Сама операція планувалася з 1943 року. Штати не квапилися, хоч і брали участь у Другій світовій після атаки на Перл-Харбор. Війна точилася не лише у Європі і небезпека була біля кордонів США, а прямі бої з елітними німецькими військами у Європі загрожували великими втратами.

5.Як обхитрили Гітлера

Надувні танки

Запорукою успіху було те, що противника вдалося заплутати. Це був фестиваль брехні і обману. Союзники змусили нацистів повірити, що напрямки наступу — Па-де-Кале у Франції і Норвегія.

Обдурити німців допомогла армія примар. Біля кордонів з окупованими територіями розставили надувні танки, картонні літаки, у морі плавали фейкові кораблі. Видимість скупчення техніки досягали завдяки радіообладнанню для трафіку. У ніч вторгнення з літаків запустили десант із 400 парашутистів-манекенів.

Подвійні агенти-брехуни надали неправдиву інформацію, щоб підкріпити цей обман.

Знайшли навіть двійника для головного британського генерала Бернарда Монтгомері, якого відправили в Африку.

6.Атакували, коли німецький генерал поїхав до жінки

На боці противника була серйозна перешкода — військовий геній того часу генерал Ервін Роммель. Союзники дочекалися, поки Роммель візьме вихідний 4 червня та поїде на кілька днів до Німеччини на день народження дружини.

За відсутності Роммеля командування виявилося паралізованим. Коли Роммель дізнався про висадку (а спочатку у це ніхто не повірив), було вже пізно.

7. Гітлер проспав

Коли почалася висадка союзників у Нормандії, Адольф Гітлер спав. Оскільки атмосфера там панувала далека від нетоксичної, жоден з генералів не наважувався його розбудити.

Коли Гітлер нарешті прокинувся, близько 10 ранку, минуло вже 4 години з початку наступу.

8. Врахували навіть фази місяця

Планувальники врахували фази місяця для найбільш сприятливого припливу, будь-яка подальша затримка відсунула б атаку щонайменше на два тижні.

9.Висадку перенесли на день

Спочатку "День Д" був запланований на ранок 5 червня, але несприятлива погода затримала висадку на 24 години.

10.Росія бреше про "День Д"

Росія наполегливе гне лінію того, що "День Д" не зіграв вирішальної ролі у завершенні Другої світової війни. Мовляв, військові зусилля союзників перебільшені. Натомість Москва стверджує, що перемога була зумовлена ​​в результаті успіхів Червоної Армії, головним чином під Сталінградом (наприкінці 1942 року) і Курськом (у середині 1943 року).

Раніше "Телеграф" пояснював, чому в СРСР насправді не святкували з розмахом День перемоги, як зараз в РФ.