Цікаві факти про жінок, які живуть у Японії

Автор
879
Цікаві факти про жінок, які живуть у Японії

Як живуть жінки в Японії?

Життя жінки в Країні висхідного сонця оповито таємницями та чутками. Жіноча роль у сучасній Японії багатогранна. І навіть усталений патріархальний устрій країни поступово змінюється, і жінки й чоловіки зрівнюються в правах. Але все ж для японок існують деякі правила і заборони, які складно зрозуміти іноземцям.

Заборона на окуляри

У Японії досить строгий дрес-код. Робоча форма жінок там, як правило, — це чорний піджак, біла сорочка, спідниця і взуття на невеликому каблуці. З недавніх пір багато компаній стали забороняти японкам приходити на роботу в окулярах.

В першу чергу це організації, пов'язані зі сферою обслуговування: ресторанний і готельний бізнес, косметологія, салон краси. Основні причини заборони полягають у тому, що за очками не видно краси очей, вони приховують макіяж і в цілому псують зовнішній вигляд.

Виявили, що мозок жінки, яка народжувала молодший за ту, яка не народжувала

Керівники компаній вважають, що без окулярів дівчина виглядає набагато жіночніша і це позитивно впливає на престиж фірми і якість роботи. Чоловіків дане правило не торкнулося, і жінки скаржаться на утиски з боку роботодавців.

 Жіночий транспорт

 У громадському транспорті в Японії нерідкі випадки домагань до жінок з боку чоловіків. У цього явища навіть є своя назва — chikan. Коли кількість скарг на чоловіків стало збільшуватися, уряд вжив заходів, і в японському метро з'явилися вагони виключно для жінок. Такі вагони зазвичай розташовані в кінці потягу, і вхід чоловікам туди суворо заборонений, що регулюється штрафами. Також персонал метрополітену зобов'язаний стежити за пасажирами та не допускати присутності в жіночому вагоні осіб чоловічої статі. Звичайно, винятки роблять для дітей і чоловіків з інвалідністю.

Також уряд подбав про жінок, які працюють допізна і повертаються додому в темний час доби. На цей випадок існує таксі з водіями-жінками, і воно призначене тільки для жінок і дітей.

Місця спеціально для жінок

Але жіночі вагони — це не єдине місце в Японії, де не зустрінеш чоловіка: тут є кафе і навіть бібліотеки для жінок. Також існують відмінності в оплаті товарів і послуг. Наприклад, медичні послуги й деякі товари чоловікам обходяться дорожче. До того ж у багатьох громадських закладах є lady's day — дні, коли для жінок діють великі знижки. Для чоловіків такої системи не передбачено.

Топ-5 жінок за знаком Зодіаку, які малодоступні чоловікам

Дискримінація в професії

Жінкам в Японії складніше влаштуватися на роботу, ніж чоловікам. Навіть якщо у жінки більше знань і досвіду, працедавці все ж віддадуть перевагу чоловікові. Та й гідна робота частіше дістається представникам чоловічої статі. Але якщо дівчині все ж пощастить з місцем роботи, не виключена ймовірність того, що вона буде отримувати меншу зарплату, ніж її колега-чоловік на аналогічній посаді з тими ж обов'язками. А замість декретної відпустки вагітну жінку може чекати вимушене звільнення.

Якщо жінка-здобувач не заміжня, то відмова роботодавця може бути аргументована тим, що вона вийде заміж і звільниться, тому, що її буде утримувати чоловік. Також роботодавець може вирішити, що у незаміжньої жінки поганий характер або ще які-небудь недоліки, що теж не сприяє прийняття її на роботу.

Жінка керує сімейним бюджетом

Найчастіше після заміжжя жінка звільняється з роботи. Причому одна з причин — небажання роботодавця мати в штаті дам, чиє сімейне становище не дозволяє їм повністю віддаватися справі. Але в родині жінка є повноправною господинею: побут, виховання дітей і всі фінанси знаходяться в її руках. І навіть якщо жінка працює, все одно всі обов'язки по дому лежать на ній.

Найчастіше сімейним бюджетом в японських парах розпоряджається дружина. Навіть наперекір тому, що в більшості випадків тільки чоловік працює і забезпечує свою сім'ю. Більш того, іноді чоловік взагалі не бачить своїх грошей, тому що його зарплата відразу перераховується на банківський рахунок дружини, і вже від неї він отримує кишенькові гроші.

Мати-одиначка в Японії

Також окремі закони діють для матерів-одиначок. Відсоток розлучень і позашлюбних вагітностей досить малий, та все ж він є і навіть збільшується. Якщо жінка залишилася самотньою із-за загибелі чоловіка в результаті нещасного випадку (або за інших причини), то, можливо, їй буде надана хороша допомога.

Як просто доглядати за волоссям: топ-5 лайфхаків

Якщо ж жінка розлучилася або просто не знає, хто батько дитини, її чекають суворі випробування. В таких випадках мати-одиначка навряд чи зможе влаштуватися на нормальну роботу, і часто жінка з дитиною виявляється в скрутному становищі. Однак можна спробувати домогтися державних субсидій: виплати невеликі, але на них цілком можна жити.

Перебуваючи на посібнику, мати та дитина не можуть дозволити собі здійснювати дорогі покупки (телефони престижних моделей, комп'ютери, подорожі): існує ймовірність втратити виплати, або ж вони скоротяться на суму вартості «предметів розкоші». Також матері не можна отримувати дорогі подарунки: японці вважають, що, якщо є кому дарувати, значить, є й кому утримувати матір і дитину.

Туалетний етикет

Похід в туалет — це делікатна тема для японських дівчат. Вважається ганебним, якщо хтось зрозуміє, для яких цілей дама пішла до вбиральні. А вже видавати якісь звуки й зовсім неприйнятно. На цей випадок в Японії створені спеціальні унітази: вони не тільки можуть виконувати роль біде та освіжувача повітря, мають функції підігріву сидіння і сушіння, але і мають вбудоване радіо і можуть замаскувати шум з допомогою звуків природи. А найганебніше для японської дівчини — якщо хтось здогадається, що у неї менструація.

Жінка повинна бути слабшою за чоловіка, навіть якщо насправді це не так

Дівчатам в Японії не можна бути розумніше, сильніше хлопця. Навіть якщо по факту це так, потрібно проявити делікатність стосовно чоловіка: поступитися або прикинутися. Також дівчатам не можна голосно розмовляти й тим більше кричати, спілкуватися гордовито або неввічливо і як-небудь проявляти свою лідерську позицію.

Соромно також звертати на себе увагу чоловіка своєю зовнішністю або вчинками та взагалі надавати знаки уваги вподобаній молодій людині. Не можна просто запросити його в кафе, обійняти або поцілувати (навіть в щоку).

Жінці не можна брати участь у боротьбі сумо

Хоча існують історичні свідчення про те, що в давнину і в Середньовіччі жінки займалися боротьбою сумо, в даний час участь японок у професійному сумо заборонено. Ринг вважається священним місцем, якого жінка не повинна стосуватися, тому, що в стародавні часи вона вважалася «нечистою» істотою та оскверняла змагання своєю присутністю.

Топ-5 способів зробити пори на обличчі менш помітними

Крім того, жінки не мають права брати будь-яку участь у заходах, пов'язаних з цим видом спорту, навіть як судді або дівчини з табличкою. А буквально 100 років тому жінкам було заборонено навіть дивитися змагання: вважалося, що їх «отруйний» погляд може заподіяти шкоду борцям. Зараз жінкам дозволено бути глядачами поєдинку, також вони можуть займатися аматорською різновидністю даного виду боротьби, але вона не визнана Асоціацією сумо.

Жінка не може стати кухарем — сушистом

Представники відомих ресторанів Японії заявляють, що жінки не годяться на роль кухаря — сушиста. І пов'язано це з тим, що, на думку шеф-кухарів, руки у жінок, в залежності від гормональних змін, пов'язаних з менструальним циклом, можуть ставати тепліше або холодніше, що зіпсує смак суші.

Але все ж у Японії є один суші-бар, де всі кухарі — жінки. Це Nadeshiko Sushi в Акіхабара, Токіо. Шеф-кухар ресторану Юкі Чизуй таким чином бореться з пануючим у країні патріархатом і забобонами.