Ціни на соняшникову олію б'ють рекорди: чому це відбувається і чи будуть вони рости далі? (інфографіка)

Автор
Ціни на соняшникову олію б'ють рекорди: чому це відбувається і чи будуть вони рости далі? (інфографіка)

“Телеграф” тепер знає всі причини росту соняшникової олії на світових ринках

За даними Держстату українці щорік вживають до 500 тисяч тонн соняшникового масла. Запасів при цьому в три рази більше - понад 1,5 мільйони тонн. Отже Україна ще його й експортує. Більш того, наша країна є головним поставником соняшникової олії по всьому світу. Найбільший відсоток цього товару приходиться саме на наших виробників. 

Але чому ціна олії за короткий період стрибнула на 50%? Чому в магазинах Європи українська "Олейна" коштує на 10% дешевше, ніж в Україні? Що взагалі коїться з ринком соняшникової олії? Розбирався "Телеграф".

олія

Графік цін на соняшникову олію у світі

Фактори від експертів 

Експерти аграрних ринків кажуть, що таке різке зростання пов’язане з невиконанням виробниками соняшнику форвардних контрактів (зобов'язання купити базовий актив у певний час та на певних умовах у майбутньому, з фіксацією цін продажу під час укладення такого контракту - Авт.), в результаті переробники змушені були купувати насіння за значно вищими цінами. Також виріс попит в Китаї, який вже відновив економіку після пандемії. 

Великдень тут ні до чого: чому в Україні стрімко дорожчають яйця та що буде далі (інфографіка)

Крім іншого, стрибок цін пов'язують з тим, що поставники зменшували продажі, щоб стимулювати ринок, себто створити штучний дефіцит. А це автоматично підіймає ціну. 

Є також, на перший погляд, дуже абсурдний фактор, але насправді ні. Це страйк аргентинських робітників підприємств, що виробляють соєву олію, який почався 3 грудня 2020 року. Внаслідок цього під Новий рік в портах Латинської Америки застрягли 170 суден. Вони мали везти олію, шрот, кукурудзу та пшеницю. За цей період  світові котирування на соєвий шрот та олію піднялися на 10%. Палата виробників та експортерів соєвої олії Аргентини запропонувала підвищити робітникам зарплату на 35% та видати кожному додатково $840. 

Наслідком цього став стрибок на експортну соняшникову олію з України. Вона стала коштувати $1300 за тонну.  Індія закупила 10 тисяч тонн нашої олії за ціною $1470. Її мають туди поставити протягом березня-квітня. Така угода теж вплинула на підвищення біржової ціни.  

Свою роль зіграла і Росія - підняла мито на нашу олію на 30%. Ціна знову пішла вгору. 

Поруч ще пробіг Китай, який є ключовим експортером олії з України. За 2020 рік Піднебесна збільшила закупівлі нашого продукту на 45% - до 1,25 мільйона тонн. Чого ж не підняти ціну? Особливо тоді, коли цей попит не зменшиться. 

Деякі експерти допускають, що група "Кернел" Андрія Веревського, якій належить 8% всього соняшнико-олійного ринку світу, могла штучно підвищити ціни на свій товар, однак доказів цього немає.

Наостанок додамо, що вітчизняні виробники чекали 1 березня, коли ПДВ на соняшник зміниться з 20% до 14%. Експерти кажуть, що найближчим часом світові ціни на олію падати не будуть.  

Вся ця історія суттєво вдарила по кишеням простих громадян - ціна соняшникової олії в магазинах та супермаркетах побила всі рекорди. Літр олії коштує вже понад 60 гривень і, очевидно, ціна може зрости і далі.

ріст цін на соняшникову олію

Веревський придбав "збанкрутілий" завод, а заплатив за це кожен українець: як так вийшло?