Отримувачам субсидій треба їх оновити: як це зробити і коли

Автор
1142
Отримувачам субсидій треба їх оновити: як це зробити і коли

“Телеграф” з’ясував, скільки у людей ще є часу для оформлення нових субсидій на неопалювальний період 2021 року

З 1 травня правила видачі субсидій різко змінились. Для оновлення пільгових виплат за комунальні послуги потрібно подати декларацію про доходи та витрати. До кінця року залишилось два періоди - неопалювальний з 1 травня до 30 вересня та опалювальний, який почнеться 1 жовтня та триватиме до 30 квітня 2022. 

В Україні очікується чергове збільшення пенсій та пенсійного віку: що зміниться (інфографіка)

Багато хто з субсидантів не встиг подати вчасно документи на пільги у неопалювальний період. Але Мінсоцполітики цього року врахувало зміни у правилах та надало для подачі документів всі п’ять місяців неопалювального сезону. У відомстві запевняють, що всім, хто переоформиться у цей час, пільги нарахують саме з травня. 

Мінсоцполітики

Нагадаємо, що є декілька варіантів переоформлення субсидій:

  • Прийти в районне Управління праці та соціального захисту населення (УПСЗН) написати заяву і подати декларацію про доходи та витрати.
  • Надіслати заповнені бланки на адресу УПЗСН за яким закріплений субсидант. 
  • Подати заяву, а також декларацію про доходи та витрати в електронному вигляді через сервіс сайту Мінсоцполітики.
  • Звернутись до уповноважених осіб територіальних громад (у тому числі старостати) та Центри надання адміністративних послуг (ЦНАПи).

Бланки  Заяви та Декларації для заповнювання власноруч у паперовій формі можна видрукувати з офіційного вебсайту Мінсоцполітики окремо або за цим посиланням.  

В Мінсоцполітики також додають, що УПСЗН тепер буде самостійно, на підставі поданих громадянами документів, визначати, кому нараховувати субсидії. Додаткові комісії та органи місцевого самоврядування більше не потрібні. 

8 тисяч за локдаун: хто ще може отримати компенсацію від держави та чому на всіх її не вистачить

Строк огляду поданих документів для тих, кому нараховували пільги спеціальні комісії, скорочується з 30 до 10 днів. Це означає, що оформити субсидію стало, не тільки легше, а й швидше. 

Мінсоцполітики звернулось до керівництва міст з проханням пояснити населенню, що переоформлення документів на субсидії спростилося. 

Крім того, для уникнення натовпу у ЦНАПах, УПСЗН, виконавчих органів територіальних громад за дорученням Мінсоцполітики місцева влада має запровадити талонну систему для черг.

Сотні тисяч українців втратять субсидії: як працюють нові правила