З чим їсти гречку для максимальної користі - Світлана Фус

Читать на русском
Автор
4352
Гречану кашу корисно доповнювати білком
Гречану кашу корисно доповнювати білком. Фото Телеграф

Дієтолог Світлана Фус розповіла, із чим найкраще поєднувати гречку для максимальної користі.

Попри всі свої переваги, гречана крупа не містить усіх незамінних амінокислот. Та й засвоюються білки рослинні гірші за білки м’яса, риби, птиці, яєць, молочних продуктів. Якщо з рослинної їжі білки засвоюються на 70%, тваринні — на 95-96%. Тому гречану кашу корисно доповнювати та збагачувати тваринним білком. Така комбінація виходить повноціннішою за своїм складом. Гречана каша з молоком, гречка з яйцем, рибою, м’ясом птиці та навіть гречка з сиром.

Гречку корисно поєднувати з овочами, наприклад, з капустами: морською, броколі та квашеною білокачанною. Таке поєднання буде багате на харчові волокна, які виступають у ролі природного сорбенту, вітамінами і мінералами.

Вода, в якій вариться гречка, вбирає усі корисні речовини цієї крупи. Тому при варінні варто правильно розраховувати кількість води, щоб її не зливати. Ідеальні пропорції: 1:2,5 (1 частина гречки та 2,5 частини води).

З гречаної крупи готують не тільки каші, але також використовують гречане борошно у випічці, замінюючи борошно пшеничне. У гречці немає глютену — і це оптимальний варіант для багатьох, які страждають на його непереносимість.

Салати, супи, другі страви — вибір насправді значно більше, ніж ми звикли думати.

Помідори та сир

Зваріть гречану кашу, наріжте невеликими кубиками помідори та сир фета, а за бажання можна розбавити смак і оливками — так смак вийде схожим на грецький салат, але куди ситніший.

Гриби

Різотто із гречки з грибами сподобається навіть гурманам. З урахуванням того, що гречка та гриби готуються швидко — цей рецепт виручить, коли хочеться чогось смачного, а часу в обріз.

Фрукти, рукола та волоські горіхи

Зваріть трохи гречки і приготуйте салат з додаванням персиків, чорниці, гранату, руколи та волоських горіхів. Такий освіжаючий салат може підійти для перекусу.

Гарбуз, нут та куркума

Гарбуз, нут, куркума і гречка — так виглядає незвичайне рагу, яке неймовірно корисне і поживне. Така страва позитивно позначиться і на імунній системі, а смакові рецептори безперечно будуть вам вдячні.

Info Icon

Думки, висловлені в рубриці блоги, належать автору.
Редакція не несе відповідальності за їх зміст.

Матеріал опублікований російською мовою — читати мовою оригіналу