На Новий рік вагу наберуть ті, хто дуже намагався схуднути до свята - Тетяна Лакуста

Читать на русском
Автор
Людина не може погладшати на кілька кілограмів за один раз
Людина не може погладшати на кілька кілограмів за один раз. Фото www.youtube.com

Дієтолог Тетяна Лакуста радить не забороняти собі смачну їжу на свята.

Я дозволяю вам не турбуватися і поїсти. Вже втомилися мої очі від постів про "безпечне Олів’є та техніку безпеки за столом". Складається враження, що нас збирають на війну чи на роботу до уранової шахти: правила безпеки, техніка поведінки, ризики — і це все про свято.

Розслабтеся. Поїжте. Випийте келих ігристого, порадійте, що рік напружений закінчився, близькі поруч і живі. Що хочу сказати щодо набору ваги : наберуть ті, хто сильно намагався схуднути до свята, прибрати всі вуглеводи, посидіти на 1200 ккал, злити пару кг води на салатиках... Ці люди, поївши на свята, і побачать приріст, що дасть паніку і чергове коло дієти. І мені соромно за дієтологів, які це провокують фразами "спалю твій жир до Нового року".

У 2000 році провели дослідження, щоб дізнатися середній набір ваги на новорічні свята. І це не 3-5 кг. Виявилося, що це близько 370 гр. Не страшно, правда? Тому нагадаю, що від тижня, який вибився з вашого графіка налагодженого харчування — інсулін чи вага не підніметься до небес, а тривога — може.

Люди бояться їсти. Я не перебільшую, і це не тільки про РПП. Звичайні люди, начитавшись науки, медичних пабліків, бояться перекусити, терплять муки голоду. Тому що інсулін. Крайності — це погано.

Тому прошу: їжте, відпочивайте, валяйтесь у ліжку, припиніть думати про постійне відпрацювання з’їденого. Люди з харчовим розгулом — вони знають без мого нагадування до свята, що їхній спосіб життя, стиль харчування потребує змін і явно на Новий рік вони міняти його не почнуть. Але зміцниться почуття провини. Щоб залишатися в здоровій і стабільній вазі, потрібно налагодити рутину харчування, навчитися розуміти, скільки і якої їжі потрібно тілу. І давати йому її. Дуже важливо вміти довіряти собі та відпускати контроль у їжі.

Здорове харчування та психіка – це іноді переїдати чи недоїдати, довіряти своєму тілу та припускатися помилок у виборі їжі. Таке харчування вимагає уваги, але воно не перетягує на себе весь час та думки перманентним зважуванням та контролем. Тому поїжте, відпочиньте, виспіться і з новими силами вимагайте від себе нових звершень.

Info Icon

Думки, висловлені в рубриці блоги, належать автору.
Редакція не несе відповідальності за їх зміст.