А чому всі гадають, що миру хоче сама Росія? - Павло Казарін

Читать на русском
Автор
727
Російська політика приречена на незмінність поки при владі Путін, вважає Павло Казарін
Російська політика приречена на незмінність поки при владі Путін, вважає Павло Казарін. Фото ria.ru

Український журналіст, публіцист та філолог-літературознавець Павло Казарін про можливість миру між Україною та Росією.

Мир з Росією неможливий. Хоча багато хто на це сподівається.

На це сподіваються в Європі, яка відчайдушно прагне повернутися у 2013-й. В якому не треба забивати голову санкціями, Кримом, Донбасом і суперечками про Nord Stream. В якому не треба витрачатися на армію та скидатися грошима на НАТО.

На це сподіваються в Україні. Ті, хто не хоче міняти бізнес-ланцюжки. Ті, хто їздить до Росії на гастролі. Ті, хто виправдовують інтереси гаманця риторикою "боротьби за мир".

На це сподіваються усі, кому Росія платила офіційно або з-під поли. Ті, хто переконував себе, що цінності та цінники мусять збігатися. Ті, хто мріє про повернення в зону комфорту. Яка безнадійно канула в небуття 2014-го.

Тільки є одна проблема. А чому всі гадають, що миру хоче сама Росія?

Кожен політик рано чи пізно стає заручником власних поглядів. Кожен політик рано чи пізно починає міряти реальність по собі. Вибори – це спосіб ротації влади, внаслідок якої важелі отримують ті, хто відчуває "zeitgeist". Той таки "дух часу" та порядок денний поточної доби. Змінюваність влади гарантує притомність влади.

Будь-яка країна, в якій відбувається ротація еліт, рокована на зміни. Тому що змінюються настрої, надії та запити. Ми наочно спостерігаємо це в Україні, де для багатьох людей питання добробуту застять питання суверенітету. Але в тому й річ, що в самій Росії нічого не змінилося. Тому що ротації влади у цій країні немає і в осяжному майбутньому не буде.

Владімір Путін перебуває у Кремлі понад двадцять років. Він звик, що навколо змінюються уряди, режими та архітектури, а він – залишається. Суспільні настрої не визначають його погляди – просто тому, що він живе у своїй власній реальності. Яка може не мати нічого спільного з реальністю російського обивателя.

Так, свій перший термін він починав з розмов про єдину Європу від Лісабона до Владивостока. Та в його анамнезі – Революція троянд у Грузії та перший Майдан в Україні, мюнхенська промова і придушення Болотної площі. Він – заручник своєї картини світу. В якій Захід послідовно воює проти Росії, забирає у неї "зони впливу" й відмовляється вбачати в Москві столицю імперії. У його свідомості саме Захід почав цю війну: розвалив СРСР, відібрав країни Балтії, відколов Грузію та Україну. А сам Владімір Путін у своїй уяві тільки "відновлює рівновагу", "завдає удару у відповідь" і "дає здачі".

Який сенс йому прагнути закінчення війни, якщо будь-який компроміс для нього – поразка? Який сенс повертатися в ситуацію миру, якщо в ній немає місця для його мрії?

Російська політика приречена на незмінність, доки лишається незмінним російський президент. Для якого вся новітня історія – це одна тривала шахова партія. В якій він відновлює імперію, обороняється від Заходу й вписує себе в підручники історії.

У всіх інших країнах економіка може визначати політику, а настрої людей – політичну риторику. Але ця формула не працює в Росії. Тому що тут все точнісінько навпаки. Й та ж таки російська економіка – всього лише скарбничка для реалізації мрії однієї людини.

Українська політика може змінитися – разом з новим президентом та новим парламентом. Може змінитися Європа – якщо її виборець вирішить, що загроза від Москви перебільшена. Але ми не маємо жодних підстав вважати, що зміниться Росія.

Бо при владі у РФ залишаться ті самі люди. Які вірять у "план Даллеса" й цитують фальшивки. Які розводяться про ядерні удари й зрежисованість будь-якого протесту. Які звикли називати силу – слабкістю, чорне – білим, а неминуче – поправним.

Навіщо їм жадати повернення у 2013-й, якщо їхня родова травма – це 1991-й?

Info Icon

Думки, висловлені в рубриці блоги, належать автору.
Редакція не несе відповідальності за їх зміст.