Опалювальний сезон для українців буде дуже важким - Олександр Охріменко

Читать на русском
Автор
5409
hyser.ua

Голова Українського аналітичного центру, економіст Олександр Охріменко спеціально для "Телеграфу" оцінив проблеми майбутнього опалювального сезону та дав прогноз, як до нього можна підготуватися.

Уряд України повідомив, що створив Штаб з підготовки до осінньо-зимового періоду 2022/23 років під час воєнного стану.

Абсолютно правильне рішення. Готувати ці сани треба з літа. Інакше проблеми будуть колосальні.

Опалювальний сезон для українців буде дуже тяжким.

По-перше, на сьогоднішній момент немає чіткого розуміння, де Україна закуповуватиме газ – і за якою ціною.

По-друге, на частині України обстрілами знищено систему теплопостачання. І немає впевненості, що вдасться відновити її до опалювального періоду.

При цьому, якщо закупити скраплений газ і постачати його в Україну – ціна буде дуже високою, приблизно втричі вищою, ніж раніше. Навряд чи це можливо за наших умов.

Зараз і в Європі ціна на газ є дуже високою. Так, вона трохи знизилася – менше 1 тисячі доларів за тисячу кубометрів. Але це все одно дуже дорого.

У той же час, внаслідок того, що частина підприємств в Україні не працює, попит на газ для промисловості впав. І нам потрібно буде менше газу на новий період опалення, ніж раніше. Як наслідок – не треба буде купувати так багато імпортного газу, як раніше.

Можливо, є сенс змінити енергетичну систему. У нас зараз надлишок електроенергії. І можна було б, наприклад, перейти з газу на електроенергію для обігріву приміщень.

Info Icon

Думки, висловлені в рубриці блоги, належать автору.
Редакція не несе відповідальності за їх зміст.