Що означає технічний дефолт росії і чому це важливо - Ярослав Железняк

Читать на русском
Автор
3362
Рублю дефолт не принесе користі
Рублю дефолт не принесе користі. Фото 24tv.ua

Нардеп Ярослав Железняк пояснив що означає російський дефолт та чому він важливий

Що означає дефолт Росії?

Якщо чесно, то у короткостроковій переспективі нічого.

Путін не здохне, цукор буде в той сам кількості, і навіть щось і далі зможуть орки фінансувати.

Фактично, Росія була вже давно як важкохворий пацієнт у комі на штучному диханні і це було лише питанням часу коли його вимкнуть. І 25 травня, коли американська OFAC не продовжила спеціальний дозвіл на проведення платежів по боргу від РФ то це живлення вимкнули. Ну а далі РФ не сплатила 27 травня 100 млн дол, потім всі чекали grace period 30 днів і ось він технічний дефолт ! Останній раз в РФ це було у 1918 році.

По-перше, тут варто зазначити, що подія дефолту завжди дуже негативно впливає на країну. Її відключають від зовнішніх ринків капіталів, блокується банківська система, падають всі рейтинги, інвестиції збігають з країни. І звісно ніхто не хоче мати справу з такою країною. Але все це вже сталося у РФ і до події дефолту. Фактично, вони "моральний дефолт" вже з 24 лютого, а технічним номінально стали тільки сьогодні.

Тому наслідки для РФ дуже непомітні- у них і так все погано було)

По-друге, після настання події дефолту можуть виникнути "крос-дефолти"- коли інші кредитори попросять достроково виплатити гроші. А там декілька десятків мільярдів доларів. Але знов ж таки, дуже наївно вимагати у країни яка відкрито ворує все від пральних машин до сотні літаків, повернути достроково борг. Та і чому б їм вже повертати? Вони ж дефолт )

По-третє, чи означає це що у РФ закінчились гроші? Ні. Поки захід купує у них нафту та газ, гроші у них поки є. Тому дефолт і "технічний" — гроші є, а ось зробити щось з ними не можуть нічого. Як Остап Бендер у "Золотому теля".

Що таке дефолт? Це коли країна або не може заплатити (тому що немає грошей) або коли гроші є, а ось можливості немає виплатити. Нажаль поки відносно РФ справедливо друге твердження.

Так чому це важливо?

Тому що це фінальний акорд їх економічної історії. І додатковий аргумент не мати справу з РФ. І точно буде покладено у всі звіти і навіть найбільш ризикові інвестори підуть з ринку РФ. Та і той самий менеджмент Leroy Marlin все менше має аргументів залишатися на ринку орків.

А ще чергове приниження, коли Росію ще раз поставили на коліна, рішенням нікому невідомому американської Office of Foreign Assets Control (OFAC). І сигнал світу, що найближчі десятиліття економічно РФ буде ніхто. І санкції тільки будуть посилюватися. Золоту та газу приготуватися. Навіть технічно по методології рейтингових агентств ще 15 років до кредитних рейтингів Росії буде застосовуватись сильний знижуючий коефіцієнт — ну, якщо Росія ще буде існувати у нинішньому виді так довго

Тому технічний дефолт це звичайно цвях. Красивий цвях, який поки що не забитий у лоб путіна. Але який вже міцно тримає кришку труни економіки окупанта.

Info Icon

Думки, висловлені в рубриці блоги, належать автору.
Редакція не несе відповідальності за їх зміст.