Ви не повірите: Рада спростила життя українцям

Перевірено Дмитро Іщенко
Читать на русском
Автор
2633
Переказ грошей через термінал
Переказ грошей через термінал. Фото psm7.com

Внесена нардепами правка виглядає незначною, але сильно полегшить життя простим українцям

Народні депутати України дозволили українцям здійснювати на один банківський платіж менше ніж раніше, в цьому допоможе прийнятий законопроект № 5559.

У четвер, 9 вересня, 315 голосами "за" парламентарі внесли зміни до статті 14 закону України "Про протидію відмиванню доходів, отриманих злочинним шляхом і фінансуванню тероризму".

Формально поправка виявилася мізерною і звучить так, що її дії не стосуються "переказу коштів готівкою в межах України в сумі, що не перевищує 5000 гривень, і відсутності ознак пов’язаності такої фінансової операції з іншими фінансовими операціями, які в сумі перевищують 5000 гривень".

Іншими словами, якщо раніше ліміт для операцій з перекладом готівкових коштів за допомогою банків або терміналів обмежувався 4999 гривнями, щоб відправником не зацікавився фінмоніторинг, тепер цей ліміт виріс на цілу гривню.

Як написано в пояснювальній записці законопроекту, зміна викликана тим, що відправникам незручно використовувати термінали, оскільки вони не завжди мають при собі необхідні законом 4999 гривень.

З іншого боку, це незручно банкам, які змушені мати нові сервіси програмного обслуговування для переводу здачі в розмірі 1 гривні, щоб вимоги фінмоніторингу були дотримані.

Санкції за порушення вимог фінансового моніторингу встановлювалися законом у розмірі від 135 до 204 тисяч гривень штрафу.

Народні депутати прислухалися до аргументів автора законопроекту нардепа Ігоря Фріса і підтримали збільшення ліміту на 1 гривню — до 5000 грн.

Такий незначний ріст на ділі допоможе уникнути "зайвих" операцій при пересиланні сум, кратних 5000 гривень, тож якщо раніше щоб відправити 5 тисяч доводилося робити мінімум 2 операції через ліміт в 4999 гривень, тепер це можна буде зробити за 1 раз.

Втім, радіти поки рано: закон прийнятий Радою, але ще не підписаний президентом, а значить і не вступив у дію.

Тим часом в Україні готуються впровадити нову систему стеження за доходами громадян, згідно з якою сума розбіжності між доходами і витратами буде обкладатися 19,5% податків.