Українці отримуватимуть до 20 тисяч гривень пенсії, але є одна умова

Читать на русском
Автор
39304
Пенсія може становити 20 тисяч гривень уже в липні, але не всім
Пенсія може становити 20 тисяч гривень уже в липні, але не всім. Фото Телеграф

Разом із прожитковим мінімумом у липні зростуть пенсії, у деяких дуже серйозно

З 1 липня в Україні відбудеться черговий перерахунок пенсій, пов’язаний із зростанням прожиткового мінімуму для різних категорій громадян України.

Так, для працездатних осіб прожитковий мінімум становитиме 2600 гривень, дітей віком до 6 років – 2201 гривню, від 6 до 18 років – 2744 гривні, а для непрацездатних осіб – 2027 гривень. Остання сума стане також мінімальним розміром пенсії для українців з 1 липня та до 1 грудня.

Максимальний розмір пенсійної виплати з 1 липня може становити 20 270 гривень на місяць, щоправда, як повідомляє OBOZREVATEL, за умови отримання зарплати в 5 разів вище за середню по країні – не менше 55 тисяч гривень. При цьому отримувачі середньої зарплати по Україні можуть розраховувати на пенсію близько 3,5 тисячі гривень.

Тим часом, за даними Пенсійного фонду України, розмір середньої заробітної плати з якої сплачувалися страхові внески у січні-березні 2022 року впали з 14 055 гривень у січні до 13 016 гривень у березні, тобто розмір пенсій українців, які вийшли на відпочинок у ці місяці буде дещо менше, ніж міг би бути без російської агресії.

Також, за даними ПФУ, на 21 червня на фінансування виплати пенсій було перераховано 42,2 млрд грн.

Разом з тим, як повідомляє ПФУ, якщо пенсіонер помилково отримав пенсію вище, ніж йому належало, він повинен буде повернути зайве.