Пенсії в Україні: кому доведеться повернути гроші

Читать на русском
Автор
4529
Пенсія
Пенсія. Фото vesti.ua

У деяких випадках пенсіонер може отримати більше грошей, ніж йому належить

Українських пенсіонерів, яким помилково нарахували більше виплат, ніж належить, змусять повернути зайве.

Як повідомляє ТСН, у Пенсійному фонді кажуть, що такі ситуації виникають здебільшого через те, що пенсіонер забув повідомити про свій статус структурам відомства.

Зокрема, таке може статися, коли пенсіонер знову влаштувався на роботу або почав вести підприємницьку діяльність. У такому разі він зобов’язаний проінформувати ПФУ про це, оскільки це впливає на доплати та надбавки. Наприклад, за додаткові роки страхового стажу.

Якщо пенсіонер не працює і при цьому має на утриманні дитину до 18 років, йому належить надбавка. Але якщо він знову влаштовується на роботу, то права її отримувати позбавляється.

Те саме стосується виходу на пенсію за вислугою років. Якщо пенсіонер вирішив знову працевлаштуватися за тією самою спеціалізацією, то згідно із законом виплата йому пенсій має бути призупинена.

Також перерахувати пенсію можуть через зміну місця проживання. Наприклад, пенсіонерам, які живуть у Чорнобильській зоні, належить доплата, але у разі переїзду її він отримувати більше не зможе.

Виплату деяких видів пенсії може бути скасовано через зміну статусу її одержувача. Наприклад, студенти на денній формі навчання у віці до 23 років можуть отримувати пенсію втратою годувальника, проте якщо він кинув навчання або перевівся на іншу форму навчання, то виплати припиняються.

У ПФУ нагадують, що про зміну статусу пенсіонер має повідомити протягом 10 днів, проте якщо він забув або вирішив приховати інформацію, то цей факт рано чи пізно стане відомим, оскільки у Фонді регулярно звіряються із держреєстрами.

У разі виявлення переплат, пенсіонеру доведеться повернути гроші разовою виплатою або шляхом відрахувань з майбутніх виплат.

Як повідомлялося раніше, у Мінсоцполітики раніше пояснили, як отримати пенсію та інші соціальні виплати тим українцям, які опинилися на тимчасово окупованих територіях чи територіях, де йдуть активні бойові дії.