Курс долара може знизити лише Захід, але не хоче – чому НБУ втопив гривню і що буде далі

Читати російською
Автор

Захід не горить бажанням рятувати гривню

На думку директора Інституту розвитку економіки України Олександра Гончарова, падіння гривні до долара було неминуче і без зміни курсу останнього НБУ 21 липня.

Експерт наголосив, що на щомісячні витрати Україні необхідно 9 мільярдів доларів і знайти їх для нашої країни на Заході – не проблема. Так, за його словами, Федеральна резервна система США – центробанк країни півроку тому друкував по 120 мільярдів доларів на місяць.

Проте, як стверджує експерт, фіндопомога від Заходу насправді на 70-75% представляє собою кредити замість безоплатної фінансової допомоги, що разом з колишніми боргами нарощують щоквартальні виплати за боргами України до 1,5 млрд дол.

Як вважає Олександр Гончаров, країни Заходу не надто зацікавлені у виділенні Україні 9 мільярдів доларів на місяць, бо вони підуть одразу до реального товарного ринку та фінансового сектору економіки України.

"Звичайно, Захід це не влаштовує, для нього було б краще (і для України теж), якби на перший план вийшли не кредити, а інвестиції в українську економіку. По-перше, прямі іноземні інвестиції – це довгі гроші. По-друге, з ними на наші підприємства прийдуть найсучасніші технології та якісне обладнання. По-третє, інвестиції – найефективніший метод боротьби з корупцією", — стверджує Гончаров.

Зростання курсу долара, яке на думку експертів неминуче, спричинить низку неприємних наслідків для українців.