Курс долара та імпорт – чому гривня знецінюється

Читать на русском
Автор
2078
Чому зростає курс долара
Чому зростає курс долара. Фото Liga.net

Україна імпортує товарів набагато більше, ніж відправляє на експорт

Падіння гривні, що продовжується, і зростання курсу долара на валютному ринку пояснюється переважанням імпорту над експортом, особливо помітне з початку війни з Росії. Для цього потрібно все більше валюти, що штовхає нагору попит на неї і сам обмінний курс.

Так пояснює зростання курсу долара майже до 42 гривень економічний експерт Данило Монін, який вважає основною причиною девальвації гривні — дисбаланс експорту та імпорту. Внаслідок війни впало виробництво, а продукцію часто просто не виходило. У цьому значно зріс імпорт.

"Населення теж робить свій внесок у девальвацію, але він не такий великий, оскільки грошей у людей здебільшого немає. У місяць населення викуповує близько $1 млрд, що не так уже й багато. І це з урахуванням перерахування валюти за кордон рідним, чого раніше не було", — наголошує експерт.

Справді, за даними Держстату, за січень-серпень Україна експортувала товарів і послуг на $29 млрд, що на $12,8 млрд менше, ніж за аналогічний період 2021 року.

Дисбаланс попиту і пропозиції НБУ, що створився на валютному ринку, змушений вирішувати за рахунок інтервенцій на сотні мільйонів доларів.