Чи мають українські біженці сплачувати податки у Польщі – як можна цього уникнути

Читать на русском
Автор
3236
Чи такі страшні польські податки українським біженцям
Чи такі страшні польські податки українським біженцям. Фото Відкриті джерела

Багато українців взагалі не платитимуть жодних податків, якщо їхні доходи нижчі за мінімум

Близько 1,3 млн українських біженців, які стали на облік у Польщі з початку вторгнення Росії і отримали PESEL — податковий номер, опинилися під загрозою сплати податків зі своїх доходів. Втім, насправді платитимуть їх не всі, а лише ті, хто продовжує працювати в Україні та отримуватиме зарплату тут.

Про це повідомляє Офіс ефективного регулювання BRDO з посиланням на польські ЗМІ та Міністерство фінансів Польщі.

"Телеграф" розібрався у тому, чому так сталося і чи можна українським біженцям уникнути оподаткування.

Платити біженцю податки у Польщі – законно

Формально вимоги Польщі до українських біженців сплачувати податки в країні перебування цілком законні. Своє право вимагати з українських біженців податки Міністерство фінансів Польщі обґрунтовує статтею 15 польсько-української угоди про уникнення подвійного оподаткування.

Згідно з ним, громадянин України, який отримує доходи в Україні, але при цьому перебуває на території Польщі більше 183 днів (півроку) у календарному році, зобов’язаний сплачувати податки у країні перебування. При цьому оподаткуванню підлягатимуть також доходи, одержані до перевищення порога 183 днів перебування на території Польщі.

Треба сказати, що питання оподаткування доходів українських біженців постало ще в липні, про що попереджала, наприклад, Європейська Бізнес Асоціація. Але тоді українців поспішили заспокоїти – з’явився лист Мінфіну Польщі, в якому до 31 грудня 2022 року оголошувався спеціальний податковий режим для громадян України, яким платити податки можна було добровільно.

У Польщі сьогодні не менше 1,3 млн. біженців з України

І ось у вересні Міністерство фінансів Польщі заявило польському ЗМІ, що українські біженці, які продовжують працювати на українських роботодавців, мають подати податкову декларацію у Польщі та сплатити прибутковий податок до 20 вересня.

Податок на доходи фізосіб у Польщі — скільки треба платити

PIT (Personal Income Tax) – так називається податок на доходи фізичних осіб у Польщі, які мають сплачувати податкові резиденти цієї країни. До останніх польська сторона відносить людей, які мають центр життєвих інтересів у Польщі або проживають у цій країні понад 183 дні на рік.

До 1 липня 2022 року PIT становив 17% від загального доходу платника податків, але тепер це лише 12%. Так, якщо мінімальна заробітна плата у Польщі сьогодні 3010 злотих (23 270 гривень), то як податок з платника стягується 360 злотих на місяць або 4320 злотих на рік.

Насправді ж система оподаткування дещо складніша – при розрахунку податку віднімається так звана сума, що "зменшує". Сьогодні це 3600 злотих на рік (12% від мінімального неоподатковуваного податками річного доходу 30 тисяч злотих). Тобто, за мінімальної зарплати 3000 злотих на місяць, платник податків заплатить не 4320 злотих, а лише 720 на рік.

Припустимо, біженець, який проживає в Польщі, отримує заробітну плату від свого роботодавця з України 20 тисяч гривень на місяць. При курсі злотого в 7,73 грн. отримуємо приблизно 2587 злотих на місяць. Це дає на рік 31 050 злотих доходу та річний податок у 3725 злотих, з яких реально доведеться віддати лише 125 злотих.

Під податковий прес потраплять айтішники з України

При цьому неоподатковуваний мінімум у 30 тисяч злотих щорічно еквівалентний приблизно заробітній платі 19 тисяч гривень на місяць. У сьогоднішній Україні не так багато професій, в яких зарплата перевищує цей розмір і стартує з 20 тисяч гривень.

До однієї з таких сфер належить IT, де реальні зарплати можуть становити до 1500-2000 доларів на місяць, що робить її отримувачами головними кандидатами на сплату PIT у Польщі. Якщо ж зарплата буде вищою за 2000 доларів на місяць (120 тисяч злотих на рік), то набувають чинності прогресивні шкали оподаткування.

Доходи понад цю суму оподатковуються за ставкою 32%.

Припустимо, середній дохід українського айтішника в Польщі складе 2500 доларів. Це приблизно 150 тисяч злотих на рік. Тоді йому у вигляді податку доведеться віддати 16 800 злотих на рік, або близько 3,5 тис. доларів.

10800 злотих (12% від 120 тисяч) мінус 3600 злотих зменшує суми і плюс 9600 злотих (32% від 30 тисяч злотих, що перевищують 120 тисяч злотих).

З цієї причини ІТ-Асоціація України стала одним із ініціаторів запиту до Мінфіну Польщі про оподаткування українських біженців.

Брехати, платити, повертатися в Україну, приймати громадянство – що робити біженцям

Після набрання чинності нормами про оподаткування біженцям доведеться обирати один із кількох варіантів:

  • платити – мабуть найпростіше, тим більше, що якщо ваша зарплата в Україні менша за 19 тисяч гривень на місяць, жодних податків з вас не братимуть, оскільки ваш річний дохід буде не вищим за 30 000 злотих;
  • ухилятися від податків – оскільки декларування добровільне, можна не робити цього, або вказати свій дохід у рамках тих самих 19 тисяч гривень, правда, якщо ви при цьому вкажіть, що ви співробітник IT-сфери навряд чи вам повірять. А покарання за ухилення від податків у Польщі – від штрафу 310 злотих до тюремного ув’язнення у 5 років;
  • можна повернутися до України;
  • залишитися в Польщі та натуралізуватися, можливо навіть прийняти громадянство, щоправда, можна і просто сплачувати податки, залишаючись громадянином України, адже жодних пільг зі сплати PIT це не дає.

Працюючи за кордоном, українці можуть заробляти в деяких країнах до 110 тисяч гривень.