Скасування зернового коридору – чи це стримає ціну на яйця

Читать на русском
Автор
699
Яйця можуть подешевшати
Яйця можуть подешевшати. Фото Відкриті джерела

припинення експорту зерна може змінити ціну на яйця

Війна дуже вплинула на виробництво та ціну яєць в Україні, і як прогнозує власник агрохолдингу UkrLandFarming Олег Бахматюк, вже наступного року країну може очікувати їхній дефіцит.

Таку думку він висловив в інтерв’ю "Економічній правді", наголосивши, що першочерговим завданням є відновлення поголів’я птиці.

Основними причинами зростання цін на яйця, вартість яких у деяких регіонах наблизилася до 100 гривень за десяток, бізнесмен назвав:

  • сезонність — з травня по вересень на ринку до 50% яєць з домашніх подвір’їв, що збільшує їх загальну кількість та збиває ціни, а з вересня на ринку в основному представлені яйця, вироблені промисловим способом;
  • старіння поголів’я, при якому курки-несучки просто несуть менше яєць і якщо їх поголів’я не оновити, наступного року може просто не бути яєць;

Раніше рятували ситуацію дешеві ціни на зерно, тому якщо в ЄС тонна кукурудзи коштувала 350 євро, то в Україні лише 100, але з відкриттям зернового коридору ціни на зерно всередині України зросли у 2,5 рази. Якщо врахувати, що у собівартості яєць корм становить до 72%, зростання цін на них не повинно дивувати, оскільки собівартість зросла вдвічі.

Ще однією проблемою можуть стати відключення електроенергії через удари окупантів по енергетичній інфраструктурі – хоча птахофабрики обладнані власними дизель-генераторами, їхній ресурс обмежений.

Тим часом українцям обіцяють у листопаді зниження цін на яйця, щоправда, великим воно точно не буде.