Курс долара не зростатиме: названо чинник, який знизить тиск на гривню

Читать на русском
Автор
639
Курс буде не вищим за 41 гривню
Курс буде не вищим за 41 гривню. Фото Відкриті джерела

Ще одна тенденція допоможе знизити курс долара

Курс американської валюти, що сформувався в лютому в Україні, збережеться приблизно до двох місяців і змінюватиметься в межах від 39,5 до 41 гривні за долар. Такий прогноз "Телеграфу" надав директор департаменту казначейства "Комінбанку" Герман Марченко.

Поряд із традиційними чинниками стабільності гривні – обліковою ставкою у 25%, офіційним курсом у 36,6 грн та стабільною міжнародною фінансовою допомогою у 3-4 млрд дол. щомісяця, з’явився ще один сприятливий момент.

"Згідно з оновленим інфляційним прогнозом НБУ, 2023 року, порівняно з минулим роком, рівень інфляції може скоротитися майже в 1,4 разу — з 26,6% до 18,7%. Іншими словами, інфляційний фактор не стане обтяжуючим при формуванні курсу валют", — називає цей чинник Герман Марченко.

За його словами, швидше за все, в економічних і досить сприятливих умовах, коливання курсу долара перебуватимуть у допустимих для воєнного часу межах 1,5 гривні.

"Звісно, курс навряд чи буде статичним, на ринку можливі незначні коливання, пов’язані з поточним рівнем попиту та пропозиції, але в межах певного "коридору". І наступний тиждень не стане винятком: курс готівкового долара не опуститься нижче як 39,5 грн і не "стрибне" вище від 41 грн", — попереджає експерт.

Нагадаємо: на думку директора департаменту казначейських операцій "Юнекс Банку" Ганни Золотько, вже найближчим часом курс долара може впасти до 39,4 грн.