Раби на плантаціях: на Дніпропетровщині знайшли барак зі 120 невільниками, яких примушували збирати врожай (фото)

Читать на русском
Автор
Справою зайнялася столична прокуратура
Справою зайнялася столична прокуратура. Фото Відкриті джерела

Рабів зловмисники підшукували на вокзалах, а замість зарплат — наливали спиртне і тиснули психологічно

У Дніпропетровській області розсекретили барак, в якому утримували в рабстві близько 120 чоловік з Києва, Одеси, Дніпра та інших міст.

За інформацією прокуратури Києва, своє коріння злочинна схема мала в столиці: саме тут на ряду з іншими українськими містами вербувальники підшукували людей для трудового рабства. Правоохоронці вже довели, що злочинці підшукували на вокзалах великих міст людей, які опинилися в складних обставинах і без даху над головою. Обіцяючи до 4000 грн зарплати на місяць, а також житло і харчування, вони вмовляли людей їхати на заробітки на Дніпропетровщину, де потрібно було вирощувати і збирати сільгосппродукцію.

Але після приїзду було дещо інакше: людей селили в розвалені будинки без будь-яких умов, годували погано, наливали спиртне, а зарплату і зовсім не платили.

Кожен день трудові раби проводили на полі по 12-16 годин. У прокуратурі кажуть, що за ними цілодобово стежили так звані бригадири, які не випускали "підлеглих" за межі бараків, принижували і тиснули психологічно. Якщо хтось хотів піти на волю, до них застосовували насильство.

Правоохоронці кажуть, що в ході спецоперації їм вдалося звільнити з трудового рабства 120 осіб, з яких 17 написали заяви в поліцію.

За торгівлю людьми затриманим вербувальникам і "бригадирам" загрожує до 12 років в’язниці. Розслідування у цій справі триває, розшукуються і інші особи, які можуть бути причетні до цієї схеми.

Нагадаємо, чоловіка з Тернопільської області, що поїхав на заробітки в Запорізьку область і ще 16 липня зниклого там, взяли в рабство в херсонському селі. Рідним довелося заплатити гроші за його викуп.