На вікнах чорний осад: у Дніпрі жителі скаржаться на смог (відео та мапа)

Читать на русском
Автор
1235
Коксохімічне підприємство на "ДМЗ"
Коксохімічне підприємство на "ДМЗ"

У правобережній частині міста фіксують шкідливий рівень забруднення.

У Дніпрі місцеві жителі скаржаться на сильні викиди та неприємний запах через місцевий коксохім, який є частиною Дніпровського металургійного заводу.

Про це повідомляють місцеві телеграм-канали.

За словами мешканців околиць — на їхніх вікнах залишається чорний осад після викидів, який марно змивати — він з’являється знову.

На опублікованому відео помітна густа хмара та заграва. Як повідомили "Телеграфу" на підприємстві, на записі відображений звичайний технологічний процес коксохімічного майданчика. "Ця хмара — біла пара, що утворюється в результаті гасіння коксу ", — зазначили в пресслужбі.

Викиди коксохіму у Дніпрі

Рівень забруднення повітря, згідно з даними незалежної системи спостереження, у цій частині міста понад 150 одиниць – це шкідливий рівень забруднення. Шкала показує кількість у повітрі PM2.5 – частинок до 2,5 мкм у діаметрі, які можуть проникати в організм людей та завдавати їм шкоди. Насамперед страждають дихальна та кровоносна система. За даними неможливо точно визначити джерело забруднення.

Коксохім у Дніпрі
Коксохім на карті Дніпра
Забруднення повітря у Дніпрі
Карта забруднення повітря у Дніпрі

Як повідомили на "ДМЗ", датчики розташовані осторонь їхніх потужностей — за кілька кілометрів. На заводі є своя система моніторингу стану повітря — три станції по периметру санітарної зони. Дані датчиків за останню декаду не реєстрували перевищення допустимих параметрів.

Остання планова перевірка у березні 2021 року не виявила перевищення рівня викидів з боку підприємства.

Онлайн камери спостереження показують, що вдень завод димить менше, ніж на нічному відео. При цьому над усією промисловою зоною висить хмара смогу, яка відрізняється від неба за кольором.

Коксохим в Днепре - облако смога
Викиди вдень у середу

Раніше "Телеграф" писав про наслідки дощу в Одесі, коли змивами з міських вулиць забруднило Чорне море — пляма бруду була видна з висоти пташиного польоту.