Сільське господарство та патогени: як діяльність людини збільшує ризики появи нових епідемій

Читать на русском
Автор
995
Сільське господарство та патогени: як діяльність людини збільшує ризики появи нових епідемій Новина оновлена 30 квітня 2023, 16:25

Інтенсивне ведення сільського господарства підвищує ризик епідемій.

Інтенсивне сільське господарство підвищує ризик епідемій. Такого висновку дійшли вчені з Університетами Бата, дослідження яких опубліковано в журналі PNAS.

Надмірне використання антибіотиків, велика кількість тварин та низька генетична різноманітність, спричинена інтенсивними методами ведення сільського господарства, збільшують ймовірність того, що патогенні мікроорганізми стануть серйозним ризиком для здоров’я населення, йдеться у роботі вчених.

У новій роботі дослідники розглянули еволюцію бактерії Campylobacter jejuni, яка переноситься худобою, яка є основною причиною гастроентериту в країнах з високим рівнем доходу. Бактерія передається людям від вживання в їжу зараженого м’яса і птиці та викликає криваву діарею, а також має високу стійкість до антибіотиків, які використовуються в сільському господарстві.

Вчені досліджували генетичну еволюцію патогену та виявили, що штами бактерій, специфічні для великої рогатої худоби, з’явилися одночасно з різким збільшенням чисельності великої рогатої худоби у XX столітті.

Через 50 років близько 3,5 млрд людей страждатимуть від нестерпної спеки

"За останні кілька десятиліть ми спостерігали кілька вірусів та патогенних бактерій, які передавалися між людьми та тваринами. Наприклад, ВІЛ з’явився у мавп, H5N1 (пташиний грип) передався нам від птахів, а вірус SARS-CoV-2, збудник COVID-19, Наша робота показує, що зміна навколишнього середовища та розширення контактів із сільськогосподарськими тваринами викликала поширення бактеріальних інфекцій і на людей", — каже Сем Шеппард, провідний автор дослідження.