Не усвідомлюють, що творять: бобри стали винуватцями швидкого танення льодовиків в Арктиці

Читать на русском
Автор
1683
Не усвідомлюють, що творять: бобри стали винуватцями швидкого танення льодовиків в Арктиці Новина оновлена 30 червня 2023, 09:22

Кліматологи з Німеччини припустили, що бобри на Алясці отримують зиск від глобального потепління, а їхня популяція зростає.

Бобри будують все більше і більше гребель у своїх нових будинках, створюючи безліч нових водойм, що прискорює відтавання вічної мерзлоти, вважають автори дослідження.

Як підкреслюють вчені, лише деякі інші тварини здатні змінити своє середовище так само точно, як ці коричневі гризуни, які можуть важити до 30 кілограмів. Озброївшись гострими зубами, вони повалили дерева та чагарники та побудували греблі, внаслідок чого невеликі долини наповнились водою та утворили нові озера.

" Їхні методи надзвичайно ефективні ", — каже доктор Інгмар Нітце з Інституту Альфреда Вегенера, Центр полярних та морських досліджень ім. Гельмгольця у Потсдамі. Тварини часто будують свої греблі саме у тих точках, де вони можуть досягти значних результатів із мінімальними зусиллями.

[news_post id=’5516763’ name=’’ img=’’ align=’left’]

Дослідники клімату побоюються, що з підвищенням температури вічна мерзлота може дедалі більше розморожуватися і ставати нестабільною. Якщо це станеться, це може призвести до викиду величезної кількості парникових газів, що посилить кліматичні зміни. Оскільки вода дещо тепліша, ніж навколишній ґрунт, ці озера та ставки можуть ще більше прискорити відтавання вічної мерзлоти. І бобри, схоже, активно сприяють цьому процесу.

Звісно, ми знали, що бобри там значно розширили середовище проживання за останні кілька десятиліть., як у минулому. У результаті саме час бути бобром в Арктиці ", — наголосив Нітце.

Завдяки супутниковим знімкам, зробленим останні 20 років, кліматологи відзначили зростання кількості водойм на заході Аляски. Причиною стали, у тому числі й бобри, які будівництвом гребель відновили старі озера. Вчені вважають, що робота бобрів щодо відновлення водойм відбувається не тільки в Алясці, а й в інших регіонах з вічною мерзлотою.

Дерева у стресі: ліси не можуть "підлаштуватися" до змін клімату

Від двох гребель у 2002 році їх кількість неподалік міста Коцебу зросла до 98 до 2019 року — збільшення на 5000 відсотків, при цьому щорічно будується понад 5 нових гребель. Протягом вивченого 17-річного періоду загальна акваторія у регіоні Коцебу зросла на 8,3 відсотка. І приблизно дві третини цього зростання пов’язані з бобрами.

І кожне додаткове озеро відтає вічну мерзлоту під ним та на його берегах. Звичайно, замерзлий ґрунт може теоретично відновитися через кілька років, коли боброві греблі руйнуються; але чи умови досить холодними, щоб це сталося, можна тільки здогадуватися.