Заробляли по 4 млн на місяць: на Харківщині затримали шахраїв, які торгували COVID-сертифікатами (відео)

Читать на русском
Автор
Всього в схемі було задіяно десять осіб
Всього в схемі було задіяно десять осіб. Фото фото з відкритих джерел

При виготовленні підробок використовувалися печатки лікарів і медичних закладів

Харківські кіберполіцейські спланували і спільно з колегами з інших областей провели спецоперацію із затримання групи осіб, підозрюваних у продажі фейкових COVID-сертифікатів.

Подробиці повідомляє прес-служба департаменту кіберполіції Нацполіціі України.

Відомо, що в схемі було задіяно щонайменше десять осіб. Ними в соцмережах приймалися замовлення на підроблені документи (сертифікати про вакцинацію, а також результати ПЛР-тестів) і організовувалося їх виготовлення.

Для отримання подібного "папірця" замовнику потрібно було сплатити необхідну суму і надати у користування "фірмі" особисті дані. За попередньою інформацією, за "ПЛР-тест" просили 400 грн, за "ковід-сертифікат" — 1500 грн.

Фейкові COVID-сертифікати фото1
Щомісячний оборот шахраїв був доволі великим

При цьому шахраї нібито співпрацювали з деякими туристичними фірмами. Ті перепродували фейкові документи за завищеними цінами.

В цілому повідомляється, що протизаконною діяльністю група осіб займалася близько року. На їх совісті — більше 40 тисяч підроблених довідок про тестування і близько півтисячі фейкових ковід-сертифікатів.

Фейкові COVID-сертифікати фото2
Так виглядали підроблені документи

За місяць подібного бізнесу шахраї отримували близько 4 млн гривень.

Цікаво, що хоча на слід зловмисників і вийшли харківські кіберполіцейські, очні затримання довелося здійснювати відразу в трьох регіонах України. Правоохоронці навідалися до жителів Харківщини, Київщини та Запоріжжя.

Було затримано сім осіб. Під час обшуків поліцейські вилучили комп’ютерну техніку, гроші, банківські картки, а також медичні друку — як "іменні" для лікарів, так і різних медустанов.

Фейкові COVID-сертифікати фото3
Походження печаток зараз з’ясовують

Затриманим було оголошено підозру згідно відразу чотирьох статей КК України. За скоєне вони можуть потрапити за ґрати на термін до восьми років.

Підроблені COVID-сертифікати

Раніше "Телеграф" повідомляв, як правоохоронці зможуть перевіряти оригінальність наявних у людей сертифікатів і що загрожує людині при виявленні підробки.