Від 32 до 95 гривень за долар: експерт розповів, що буде з курсом валюти у разі вторгнення РФ

Читати російською
Автор

При найгіршому сценарії долар може злетіти в ціні до 95 гривень.

Тема повномасштабного вторгнення Росії на територію України останнім часом обговорюється дедалі частіше. Не дає спокою це питання і фінансовим аналітикам, які передбачають стрибок долара до 50-55 гривень, якщо Путін таки вирішить наступати.

Таку думку озвучив один з аналітиків Forex Club Андрій Шевчишин у коментарі "Деньги.ua".

За його оцінками, у разі наступу РФ курс долара залежатиме від безлічі факторів — від локалізації воєнних дій та термінів їх введення, до відповіді цьому з боку банківської системи, влади, рівня мобілізації населення і навіть поведінки у цьому випадку суб’єктів ринку та бізнесу.

Шевчишин зазначив, що за історичною аналогією оцінити курс долара важко, оскільки військові дії в Україні у 2015 році супроводжувалися падінням гривні на 63% за рік, а в Грузії у 2008 році національна валюта впала майже на 10%. При цьому під час воєнних дій у країнах Африки падіння валюти за рік перевищувало 70%.

Так, залежно від сценаріїв та масштабів війни можна припустити, що гривня ризикує впасти від 10% до 70%, тобто від 31,7 грн/долар до 95 грн/долар.

При чому 70%, зазначає експерт, це сценарій тотальної війни та суттєвого знищення економіки, що виглядає дуже малоймовірним.

"50-55 грн за долар — це проміжний сценарій", — резюмував аналітик.

Раніше "Телеграф" повідомляв, яким буде курс валют у березні 2022 року та чим аналітики пояснюють стрімке падіння гривні.