Зростання цін неминуче: деякі продукти подорожчають одразу на 40% через війну в Україні

Читать на русском
Автор
2057
Гаманець українців відчує на себе наслідки війни
Гаманець українців відчує на себе наслідки війни

На процес насамперед вплине недобір урожаю

Вже ближче до осені ціни на продукти харчування для українців значно піднімуться. За словами економічного експерта Олексія Куща, стрибок на вартість окремих товарів буде дуже різким і тому — несподіваним.

Більш детально про те, на що чекати Україні в цьому плані, фахівець розповів у розмові "Телеграфу".

Перевірені новини про війну і не тільки шукайте у нашому Telegram

На його думку, ціни на продукти "поповзуть" вгору, вже починаючи із серпня. На відносну стабільність вартість навесні поки впливає щонайменше два важливі фактори: відсутність основного експорту, а також емісія гривні через фінансування купівлі військових облігацій.

"Як показує практика, приблизно через 3-4 місяці зросла грошова маса призводить до інфляції та зростання цін", — зазначив Кущ.

За прогнозами спеціаліста, вартість окремих товарів підніметься на 30-40%. Натомість зросте й інфляція — її "збільшення" прогнозують у розмірі 20%.

Також Олексій Кущ припустив, що через необхідність прогодувати країну в умовах недобору врожаю, влада, швидше за все, запровадить мораторій, який стосуватиметься вивезення основних продуктів харчування за кордон.

Нагадаємо, раніше ми розповідали, який обсяг пшениці через війну можуть втратити українські аграрії і як це вплине на загальну економічну ситуацію. Експерти проаналізували, чи є варіант того, що українці зіткнуться з голодом.