В Україні заборонили підвищувати тарифи під час війни, а нараховувати пеню – ні: у новому законі знайшли хитру схему

Читать на русском
Автор
4408
Українцям обіцяють не піднімати тарифи на газ та тепло під час війни
Українцям обіцяють не піднімати тарифи на газ та тепло під час війни. Фото Слово і діло

Державі доведеться знайти 180 мільярдів гривень, щоб компенсувати постачальникам послуг їхні витрати

У вівторок, 21 червня, Верховна Рада України 229 голосами за ухвалила у першому читанні законопроект №7427, яким Кабмін пропонує встановити мораторій на підвищення тарифів на послуги ЖКГ на час війни. Про це у своєму телеграм-каналі повідомив нардеп Ярослав Желєзняк.

Підвищувати тарифи заборонять, а нараховувати пеню за прострочення – ні

Згідно з текстом законопроекту протягом дії військового стану в Україні та 6 місяців після його закінчення, постачальники таких комунальних послуг як тепло, природний газ та гаряча вода не зможуть:

  • підвищувати тарифи на послуги;
  • здійснювати будь-які дії щодо примусу споживачів до платежів із заборгованості – подавати до суду, провадити примусове стягнення або припиняти постачання послуги.

Щоправда при цьому в тексті немає жодного слова про заборону постачальникам газу чи тепла нараховувати пеню на прострочену заборгованість, тобто, якщо споживач через об’єктивні обставини не платитиме за газ чи тепло, на час воєнного стану та півроку після нього, стягнути з нього нічого буде не можна.

Проте після закінчення терміну дії законопроекту №7427 підприємство ЖКГ може подати на нього до суду вже не лише на суму заборгованості, що утворилася за час його неплатежів, а й додавши до неї нараховану пеню.

На компенсацію постачальникам гроші дадуть міжнародні партнери

Водночас, хоча тарифи для населення не зростуть, сам природний газ у ціні, безперечно, зростатиме. Так, ще з 1 червня теплокомуненерго хотіли зобов’язати купувати блакитне паливо майже вчетверо дорожче – з 7,42 до 29,29 грн. за 1 кубометр.

Бажаючи уникнути зростання тарифів на послуги ЖКГ для населення з 1 червня до 31 липня встановили пільгову ціну за газ у 7,42 грн за кубометр, а також розробили законопроект №7427.

У рамках законопроекту розроблено формулу, згідно з якою постачальники тепла та природного газу отримуватимуть від держави компенсацію на час дії мораторію на підвищення тарифів ЖКГ. За словами народного депутата України Ярослава Железняка, на ці цілі необхідні близько 180 мільярдів гривень, які планується отримати за рахунок міжнародних партнерів.

У рамках можливих проблем з отриманням достатнього обсягу природного газу для майбутнього опалювального сезону "Нафтогаз" заявив про можливість отримання в рамках ленд-лізу також "блакитного" палива.