Війна все змінила – експерт назвав зміни на паливному ринку країни

Читать на русском
Автор
1614
Паливна криза принесла дві зміни
Паливна криза принесла дві зміни. Фото 5.ua

Паливна криза принесла водіям дві хороші новини

З початком агресії Росії проти України у продажу зникло паливо марки А-92 і стало набагато менше контрафактного бензину.

Про це розповів директор консалтингової групи "А-95" Сергій Куюн.

"Ще до російського вторгнення українські трейдери говорили про те, що настав час відмовитися від А-92, який є залишком радянської системи нафтопродуктів і в Європі не виробляється вже років п’ятнадцять. Зараз це питання вирішилося саме собою, оскільки у складі нинішніх партій цієї марки майже немає ", — каже експерт.

Також експерт наголосив на відчутному зменшенні на ринку кількості контрафактного бензину — так званої "бодяги". Він пов’язує це зі знищенням російськими ракетами частини міні-НПЗ, які виробляли такий продукт.

"Тобто тепер їх ніде виробляти, та й до того ж, щоб забезпечити потрібне октанове число, на таких виробництвах широко використовували спеціальні присадки, які завозилися з росії. Зараз, зрозуміло, такі поставки зупинилися", — пояснив він.

Іншою причиною, через яку постачальники знизили інтерес до "бодяги", експерт називає введені на ринку пального податкові пільги.

"Головною метою трейдерів, які займалися подібним виробництвом, було уникнення податків. А оскільки зараз переважна частина з них скасована, то подібні угоди практично втратили сенс", — переконаний експерт.

Тим часом після зростання офіційного курсу долара НБУ в Україні очікують змін на ринку палива, зокрема, прогнозується зростання цін на дизель до 70 гривень, за іншими ж ціни можуть залишитися незмінними.