Відновлювати не варто: Гетьманцеву запропонували план побудови післявоєнної України

Читать на русском
Автор
2606
Як краще відновлювати та робити Україну краще
Як краще відновлювати та робити Україну краще. Фото Телеграф

Для економіки України краще, щоб Гетьманцев пішов, а керував нею сам президент Володимир Зеленський

Україні не слід чекати на закінчення війни для розвитку власної економіки, а треба зайнятися створенням нових галузей економіки, замість відновлення старих. Це не збігається з баченням народного депутата України Данила Гетьманцева, який відповідає за економічну політику держави, але має допомогти країні залікувати рани, завдані війною.

Таку думку в інтерв’ю "Телеграфу" сказав футуролог, стратег, генеральний директор групи компаній Advanter Group Андрій Длігач.

Длігач із групою експертів пропонує три концепції післявоєнної України:

  • реанімацію, тобто швидкі рішення, які дають змогу відновити бізнес, вирішити проблеми з інфраструктурою;
  • відновлення, те, що дозволяє повернути втрачене;
  • модернізація — що дозволяє побудувати принципово нове.

На думку експерта, найкраще реанімацію вісвітлено в документі, який підготували в Офісі президента, команда Кирила Тимошенко, так званий fast recovery. Вся вартість проекту — 17 млрд доларів, але сам проект чомусь не було представлено західним партнерам офіційно.

Длігач наполягає, що на відновленні не слід наголошувати, а переходити швидше до модернізації, що має бути здійснено з трьома умовами:

  • треба діяти вже зараз, не чекаючи, поки закінчиться війна, а пропонувати вже у що можна інвестувати, оскільки західний бізнес готовий інвестувати в Україну, вони просять державні гарантії від своїх урядів, їм просто потрібно допомогти в цьому. Європейський інвестиційний банк збирає великий фінансовий портфель для інвестицій в Україну;
  • не треба відновлювати стару металургію, залізничні колії, а пропонувати нове — швидкі шляхи, нові логістичні центри, але таких проектів обмаль. Це буде можливість будувати виробничі ланцюги саме в Україні з міжнародними партнерами, бізнес це розуміє, але йому не потрібно вказувати, що робити;
  • лідерство в економіці, яке мають взяти на себе в Україні.

"Я вважаю, що це має зробити президент Зеленський. Прем’єр, скоріше організатор процесів відновлення, ніж організації проривів. Президент за своїм психотипом, енергії, поки що популярності, міг би бути цією фігурою, яка б взяла це лідерство на себе. Але наші західні партнери зараз бачать Гетьманцева і знизують плечима", — каже Андрій Длігач про важливість перебування президента Володимира Зеленського на чолі економіки.

Докладніше інтерв’ю з Андрієм Длігачем можна прочитати тут.