Чекали на інше. Мінекономіки здивувало прогнозом втрат ВВП за війну

Читать на русском
Автор
628
ВВП України впаде приблизно на третину
ВВП України впаде приблизно на третину. Фото izvestia.kiev.ua

Як зізналися чиновники, вони чекали трохи іншого результату

Мінекономіки оцінило втрати України від 10-місячної агресії Росії в межах 28,4-32,4% внутрішнього валового продукту, що є кращим показником, ніж передбачалося у попередніх прогнозах.

У Міністерстві економіки України підкреслили : з урахуванням останніх оперативних даних щодо ВВП, падіння виявиться не таким великим, як очікувалося раніше.

Так, за підсумками 2022 року виробництво внутрішнього валового продукту впаде приблизно на 30,4% (±2%) проти його зростання на 3,4% у 2021-му. Це найгірший результат з часу здобуття незалежності, але набагато краще, ніж очікували більшість експертів на початку повномасштабного вторгнення, коли оцінки варіювалися в межах 40-50% падіння ВВП і глибше.

Такі оцінки у квітні давав, наприклад, прем’єр Денис Шмигаль.

"Мінус" 35 відсотків ВВП України прогнозував навесні та МВФ. Влітку НБУ прогнозував падіння ВВП на ті ж 33-35%.

Проте вже у 2023 році українській економіці прогнозують зростання ВВП на 10%. За словами засновника та головного економіста Незалежної групи макроекономічного аналізу та прогнозування Ukraine Economic Outlook Михайла Кухара, фактично "дно" для економіки вже досягнуто і тепер буде лише зростання, яке забезпечать малий та середній бізнес. Одне з важливих джерел цього зростання, наголосив економіст, це експорт IT-послуг, який уже 2020-го року навіть перевищив доходи від експорту зерна.