Дно вже пробите: економіст дав несподіваний прогноз для України на 2023 рік

Читать на русском
Автор
3232
Економіку чекає зростання
Економіку чекає зростання. Фото slovoidilo.ua

Експерт назвав тих, хто може врятувати українську економіку

Попри повномасштабну військову агресію та війну, Україна відстала у своєму економічному розвитку лише на один рік, але вже 2023-го почне відвойовувати позиції. Очікується, що зростання валового внутрішнього продукту за рік становитиме близько 10%.

Такий прогноз озвучив засновник та головний економіст Незалежної групи макроекономічного аналізу та прогнозування Ukraine Economic Outlook Михайло Кухар.

За словами експерта, якщо у 2021 році ВВП України становив 202 млрд дол., тепер це 146 млрд, при цьому 155 мільярдів було 2020-го року, тобто фактично, незважаючи на війну, що триває майже весь рік, економіка втратила всього рік розвитку.

Як особливо зазначив Михайло Кухар, фактично "дно" для економіки вже досягнуто і тепер буде лише зростання, яке базується на подвигу тисяч малих та середніх підприємств.

"Українська економіка сьогодні, це в основному не промисловість та сільське господарство, а сфера послуг, тисячі дрібних та середніх підприємців, які втративши 40% матеріальної бази країни, змогли згенерувати до 75% виручки попри війну", — каже експерт у розмові з журналістом Євгеном Кисельовим.

За словами Михайла Кухара, помірно-песимістичний прогноз Ukraine Economic Outlook, за умови продовження активної фази бойових дій весь 2023 рік, передбачає зростання ВВП на 10%.

Одне з важливих джерел цього зростання, наголосив економіст, це експорт IT-послуг, який уже 2020-го року перевищив доходи від експорту зерна. Так, незважаючи на еміграцію 50 тисяч айтішників, експорт послуг даної сфери в 2022-му році не став нижчим, що дає гарний заділ на майбутнє.

Варто зазначити, що про потенціал зростання в IT-сфері "Телеграфу" говорив і міністр цифрової трансформації Михайло Федоров.

Втім, відновленню української економіки можуть стати на заваді непотрібні ініціативи Верховної Ради в особі голови комітету Верховної Ради з податкової політики Данила Гетьманцева, чию діяльність зараз сам Михайло Кухар називає "диверсією".