Битва за молоко: На що готові переробники, щоб не залишитися без сировини

Читать на русском
Автор
3589
Україна стрімко втрачає поголів'я корів
Україна стрімко втрачає поголів'я корів

Деякі молокозаводи вже купують молоко по 50 євроцентів за 1 кг з ПДВ та доставкою

Дефіцит молока зводить з розуму переробників: вони готові платити за нього більше, ніж в ЄС, аби завантажити виробництво та не втратити власний ринок через конкуренцію з імпортерами. Гра "куплю молоко дорожче" заводить молокозаводи в збитки, а виробники молока тим часом збирають "вершки" з високого попиту — їх маржа сягнула 60%.

Попереду Європи

Змагання переробників за молоко, дефіцит якого в Спілці молочних підприємств України (СМПУ) оцінюють на рівні 3 млн тонн щорічно, закінчується погано для них самих: сировина збільшується в ціні шаленими темпами, зменшуючи запас міцності молокозаводів. Через дику конкуренцію за молоко з кінця липня по листопад цього року ціни на нього в Україні збільшились на 30%, а в грудні додали ще 6%. Наразі середня вартість молока в Україні становить близько 15 грн за 1 кг, що дорівнює вартості молока в Польщі.

"Не пам’ятаю в останні роки, щоб було таке стрімке подорожчання молокосировини. Рекорд поб’є хіба що гречка та яйця", які дорожчали в рази" — коментує тренд Леонід Тулуш, кандидат економічних наук, завідувач відділу ННЦ "Інститут аграрної економіки", керівник експертно-аналітичної служби СМПУ.

Він згадує, як ще в липні переробні підприємства скуповували молоко-сировину в Україні по 33 євро за 100 кг, а в листопаді вартість молока біля воріт ферм вже склала 42 євро за 100 кг. Ще на початку року українські ціни на молоко складали 60% від європейських, в квітні — 70%, у серпні – 80%, в жовтні 90%, в листопаді-грудні – 95%. "Наразі перевага в цінах на сировину порівняно з ЄС нівельована". — констатує експерт.

"Українське молоко вже коштує на 3,77% дорожче ніж в Швеції, на 3,38% дорожче ніж в Словаччині, на 10,77% дорожче ніж в Латвії і майже зрівнялося в ціні з сировиною в Литві та Ірландії. Тому молочна продукція з України вже не цікава європейцям на відміну від минулого року", — коментує ситуацію на ринку Георгій Кухалейшвілі, аналітик Асоціації виробників молока (АВМ).

Поголів'я корів в Україні
Поголів'я корів в Україні

У грудні ситуація з сировиною ще загострилася. І деякі молокопереробники перевершили свої можливості — стали скуповувати молоко по 20 грн за 1 кг з ПДВ та доставкою на підприємство. А це вже 50 євро за 100 кг і виглядає як безумство.

"Ми вважаємо ціну на молоко під 50 євроцентів за літр несправедливою. Це ставить заводи на рівень нульової рентабельності. В молочній галузі найгірша ситуація. Дійсно біда. Настав час втрутитись державі", — вважає пан Тулуш.

Влада, на його думку, може стимулювати виробників молока збільшити його пропозицію. Це припинило б шалену гонку за сировиною та стримало б інфляцію на молочну продукцію. Варто лише передбачити дотації на збільшення поголів’я чи компенсацію за будівництво нових ферм. Без цього виробники молока не схочуть збільшувати його виробництво — дефіцит і високі ціни на молоко їх цілком влаштовують.

У виробників — густо, у переробників — пусто

В той час, як виробники молока демонструють на молочних конференціях рентабельність на рівні 30-60% в залежності від розмірів господарства, переробні заводи вже втратили позитивну маржу. "Деякі заводи працюють з нульовою рентабельністю, інші працюють в збиток", — розповідає голова Спілки молочних підприємств України Вадим Чагаровський.

За його словами, переробники не можуть компенсувати зростання цін на сировину підвищенням вартості готової продукції — не дозволяє конкуренція з імпортом та рітейл. "Торговельні мережі, через які продається 70% молочної продукції, не погоджуються на підвищення цін, бо мають більш дешеву імпортну альтернативу та зацікавлені продати товар", — каже очільник СМПУ. На його думку, високі ціни на молоко протримаються до квітня, поки не збільшаться надої в господарствах. "До того часу молокозаводам доведеться працювати у збиток", — вважає пан Чагаровський.

Поки що молокозаводи вироблятимуть продукцію тривалого зберігання з дорогого молока на склад, а саме — сухе молоко та масло. Експортувати цю продукцію вони не зможуть, поки не матимуть цінових переваг перед конкурентами в ЄС та на інших ринках. До того ж експорт стримує блокування кордонів поляками. Тож, робота на склад вимиватиме обігові кошти заводів, які вони не можуть повернути у виробництво, поки не реалізують товар.

Чому переробники не зупиняються?

Ситуація виглядає так, що молокозаводи мають самі зменшити закупівлі молока, що приборкає ціни на нього. Але вони не збираються цього робити, як і зупиняти переробку, хоча це було б зрозуміло у стані збитковості. В чому логіка? Причин кілька…

Перша — конкуренція за полиці магазинів з імпортом, зокрема польським. Він майже зрівнявся в цінах з українською продукцією після того, як вартість молока в Україні досягла рівня Польщі. Друга — якщо переробники зупиняться, вони втратять колектив, місця на полицях, які одразу віддадуть імпорту або іншим молочним підприємствам. А відновити свої позиції на ринку за більш сприятливої кон'юнктури буде дорожче, ніж працювати у збиток чи "в нуль", пояснює Чагаровський.

Український споживач повертається

Триматися в ринку переробників змушує і власний споживач. Справа в тому, що попит на молочні продукти в Україні відновлювався в 2023 році. Зокрема, цього року в Україну повернулося близько мільйона громадян, які рятувалися від війни за кордоном, що призвело до збільшення кількості споживачів молока.

Підсилює попит на молочну продукцію в торгових мережах і зменшення пропозиції молочних продуктів на стихійних ринках. Таку ситуацію спостерігає аналітик Леонід Тулуш. "Зменшення пропозиції молока від населення призвело до того, що молочні продукти поступово зникають з базарів і споживачі йдуть купувати їх в супермаркети", — каже експерт. За його даними, поголів’я корів в домогосподарствах знизилося вдвічі з 2015 по 2023 рік — з 1,7 млн до 882 тис. Разом з поголів’ям зменшилась і пропозиція молока на базарах.

Це додатково стимулює молокозаводи боротися за споживача та гнатися за сировиною. І тільки розумне втручання держави врівноважить ринок.