У київському лісі знайшли небезпечного отруйного павука: як він виглядає і чим загрожує його укус

Читать на русском
Автор
2576
Вид павука є одним із дуже рідкісних
Вид павука є одним із дуже рідкісних. Фото wikipedia.org

Колір самця і самиці відрізняється.

У київському лісі на Троєщині в суботу, 2 жовтня, один із місцевих жителів під час прогулянки з дітьми помітив у листі отруйного павука.

Про це "Телеграфу" розповів Банацький Ігор, котрий і побачив чорного Ерезуса.

За словами чоловіка, цей павук є одним із найкрасивіших та разом з тим найотруйніших павуків України. Його укус викликає сильний біль та оніміння протягом 3-6 днів. Цей вид називають ласкаво павук-сонечко або Ерезус Нігер (лат. Eresus kollari) по науковому.

Павук Eresus kollari у Києві на Троєщині
Небезпечного павука знайшли у листі

Банацький розповідає, що цей вид павуків живе у норах і це єдиний представник своїх тропічних родичів, який живе так далеко в північних широтах.

Павук Eresus kollari у киїівському лісі
Укус павука може бути дуже болючим і небезпечним

Самці мають розміри від 8 до 11 мм, самиці — від 9 до 16 мм. Першого легко впізнати за яскраво-червоним черевом, прикрашеним чотирма круглими чорними плямами. Самиця майже повністю чорна, за винятком пучка з вохристих волосків на голові.

У парку в Києві знайшли небезпечного павука
Самиця Eresus kollari відрізняється від самця
Павук Eresus kollari
Самець має яскраве забарвлення на спині

Нора цього виду павуків вистелена павутиною. Біля входу павутина розширюється, утворюючи своєрідний килим, розкладений на землі, який закінчується нитками. Це своєрідна пастка, куди потрапляють комахи та дрібні членистоногі.

У вересні на кілька днів самець перебирається в нору самиці для спарювання. Після спаровування самиця плете білий кокон для захисту яєць. Молодь вилуплюється через кілька тижнів, потім мати замикається з ними у своїй норі. Спочатку вона годує їх перевареною їжею, яку випльовує, потім через кілька днів помирає, а її тіло служить їжею для молодняку. Наступної весни потомство залишає своє гніздо і кожен павук будує власну норку.

Раніше "Телеграф" повідомляв, що наприкінці серпня у київському парку поблизу університету Шевченка побачили двометрового удава, який втік від хазяйки.