Родичі Віктора Цоя просять заборонити прокат байопіка про артиста

Читать на русском
Автор
1895
Родичі Віктора Цоя просять заборонити прокат байопіка про артиста Новина оновлена 15 серпня 2023, 12:07

Спадкоємці Віктора Цоя – син Олександр Цой та батько Роберт Цой направили президентові РФ листа з проханням заборонити вихід у прокат художньої стрічки Олексія Вчителя Цой.

Син Віктора Цоя та інші спадкоємці знаменитого музиканта не бажають, щоб у прокат вийшла картина російського режисера Олексія Вчителя Цой. Для цього вони написали листа Володимиру Путіну.

У своєму листі вони стверджують, що не давали дозволу режисеру використовувати ім’я та зображення музиканта у картині, повідомляє Meduza. При цьому Олексій Учитель стверджує, що Олександр Цой дав йому усне добро на зйомки за умови, що він змінить імена деяких героїв.

Оповідання у фільмі йде від імені водія Ікаруса, під час зіткнення з яким Віктор Цой загинув у серпні 1990 року у Латвії. Відповідно до вигаданої історії, яка лягла в основу сюжету, цьому водієві необхідно перевезти труну з тілом Цоя з Риги до Ленінграда. Труну супроводжують рідні та близькі музиканта, які у фільмі отримали інші імена та є збірними образами.

"Очевидно, що використання при створенні фільму відомостей про приватне та сімейне життя відомих у суспільстві громадян (музикантів групи Кіно та людей з їхнього близького кола), у тому числі, вигаданих відомостей, пліток, скабрезних натяків тощо, — порушує інтереси цих громадян, їхніх родичів та суспільства загалом. Такі люди, як Віктор Цой, належать не тільки історії своєї сім’ї, а й історії своєї країни”.

"Фільм для дорослих про дорослих": про Оззі та Шерон Осборн знімуть байопік

"Вийшло малоповажне, не відповідне фактичним обставинам вульгарне видовище, яке приваблює аудиторію всім відомим ім’ям Віктора Цоя і цинічно монетизує інтригу "розкриття" чогось нібито "раніше не розкритого" в його долі", — сказано в листі до Путіна. Пізніше Роберт Цой за інформацією російських ЗМІ спростував свою причетність до написання листа.

Фільм мав вийти у прокат у Росії 3 вересня, але його прем’єру відклали. Нагадаємо, попередню картину Олексій Учителя Матільда (2017) також супроводжував гучний скандал.