За рік набігає чимала сума: як заощадити на освітленні квартири, прості способи

Читати російською
Автор

Важливо виробити правильні звички

Після того, як тарифи на світ в Україні зросли до 4,32 грн/кВт, економія електроенергії стала дуже актуальною. Крім того, її ощадливе використання допомагає нашій країні пережити енергетичну кризу, яку нам влаштували росіяни своїми ударами. Заощаджувати можна, в тому числі і на освітленні.

"Телеграф" розповідає про те, як не витрачати зайвих грошей на освітлення квартири чи будинку. Прості дії допоможуть скоротити платіжку.

Насамперед, всі лампи розжарювання потрібно замінити на LED-лампи, що споживають до 10 разів менше енергії. Крім того, термін їхньої служби значно довший.

Також варто регулярно протирати пил з люстр та торшерів. Якщо цього не робити, втрачається до 15% світла.

Крім того, важливий правильний вибір освітлення. Яскравість освітлення та розташування джерел світла варто продумати відповідно до призначення приміщення, потреб та звичок мешканців.

Важливо виробити звички, які допоможуть економії — вимикати світло, коли виходите з приміщення, не користуватися всіма трьома лампами в люстрі, якщо достатньо однієї, тощо. Допомогти можуть світильники з пультом дистанційного керування.

Допоможе заощадити й використання місцевого освітлення. Наприклад, увечері перед телевізором немає потреби використовувати люстру з кількома лампочками. Натомість можна включити торшер з однією лампочкою, або бічний світильник, які не тільки створять затишну атмосферу в кімнаті, але й заощадять кошти.

Ну і нарешті, актуально для економії й використання нетипових джерел освітлення. Це можуть бути гірлянди, світильники на акумуляторах або батарейках, блогерські світлодіодні лампи. Знову ж таки, вони не лише знижують платіжки, а й створюють неповторну атмосферу.

Варто відзначити, що лампа розжарювання 100 Вт використовує 0,10 кВт-год. Якщо вона горітиме по 10 годин 365 днів на рік, то за рік набіжить 365 кВт-год. Таким чином, за чинним тарифом на електроенергію (4,32 грн/кВт) за рік лише за роботу однієї такої лампи доведеться віддати 1 588 гривень. Енергозберігаючі лампи обійдуться дешевше, але економія не завадить.

Раніше "Телеграф" розповідав, як охолодити квартиру без кондиціонера. Його використання після підвищення тарифів стало найдорожчим задоволенням.