За рік набігає чимала сума: як заощадити на освітленні квартири, прості способи

Читать на русском
Автор
582
Заощаджувати на освітленні зовсім нескладно
Заощаджувати на освітленні зовсім нескладно. Фото Колаж "Телеграфу"

Важливо виробити правильні звички

Після того, як тарифи на світ в Україні зросли до 4,32 грн/кВт, економія електроенергії стала дуже актуальною. Крім того, її ощадливе використання допомагає нашій країні пережити енергетичну кризу, яку нам влаштували росіяни своїми ударами. Заощаджувати можна, в тому числі і на освітленні.

"Телеграф" розповідає про те, як не витрачати зайвих грошей на освітлення квартири чи будинку. Прості дії допоможуть скоротити платіжку.

Насамперед, всі лампи розжарювання потрібно замінити на LED-лампи, що споживають до 10 разів менше енергії. Крім того, термін їхньої служби значно довший.

Також варто регулярно протирати пил з люстр та торшерів. Якщо цього не робити, втрачається до 15% світла.

Крім того, важливий правильний вибір освітлення. Яскравість освітлення та розташування джерел світла варто продумати відповідно до призначення приміщення, потреб та звичок мешканців.

Важливо виробити звички, які допоможуть економії — вимикати світло, коли виходите з приміщення, не користуватися всіма трьома лампами в люстрі, якщо достатньо однієї, тощо. Допомогти можуть світильники з пультом дистанційного керування.

Допоможе заощадити й використання місцевого освітлення. Наприклад, увечері перед телевізором немає потреби використовувати люстру з кількома лампочками. Натомість можна включити торшер з однією лампочкою, або бічний світильник, які не тільки створять затишну атмосферу в кімнаті, але й заощадять кошти.

Ну і нарешті, актуально для економії й використання нетипових джерел освітлення. Це можуть бути гірлянди, світильники на акумуляторах або батарейках, блогерські світлодіодні лампи. Знову ж таки, вони не лише знижують платіжки, а й створюють неповторну атмосферу.

Варто відзначити, що лампа розжарювання 100 Вт використовує 0,10 кВт-год. Якщо вона горітиме по 10 годин 365 днів на рік, то за рік набіжить 365 кВт-год. Таким чином, за чинним тарифом на електроенергію (4,32 грн/кВт) за рік лише за роботу однієї такої лампи доведеться віддати 1 588 гривень. Енергозберігаючі лампи обійдуться дешевше, але економія не завадить.

Раніше "Телеграф" розповідав, як охолодити квартиру без кондиціонера. Його використання після підвищення тарифів стало найдорожчим задоволенням.