Без кондиціонера: як пережити навіть у найспекотніші дні у комфорті

Читать на русском
Автор
974
Охолодити приміщення можна самотужки
Охолодити приміщення можна самотужки. Фото Згенеровано ШІ ("Телеграф")

Невелика зміна звичок допоможе легше переносити спеку

Багато сучасних будинків обладнані кондиціонерами, які за лічені хвилини роблять повітря в приміщенні прохолодним. Але в умовах подорожчання електроенергії та постійних відключень світла не заважає подумати про альтернативні методи створення прохолоди у своєму будинку.

Як зберегти прохолоду у квартирі без кондиціонера та вентилятора

Сонячне світло, що проникає через вікна та двері, може миттєво нагріти приміщення. Щоб цього не сталося, тримайте штори та жалюзі закритими в денний час, щоб захиститися від сонячних променів. Коли настане ніч, відкрийте вікна, щоб до будинку надходило прохолодніше нічне повітря.

Намагайтеся не користуватися духовкою і мінімізувати використання плити. Приготування вечері у гарячій духовці сильно нагріває кімнати. Забезпечте прохолоду в приміщенні, готуючи влітку більше їжі на грилі на відкритому повітрі або віддаючи перевагу холодним салатам. Якщо вам потрібно скористатися плитою, увімкніть витяжку, щоб позбутися гарячого повітря.

Духовка – не єдиний прилад, який може підвищити температуру у приміщенні. Сушарки для білизни та посудомийні машини мало того, що споживають досить велику кількість електроенергії, так ще й віддають багато тепла у процесі роботи. Тому краще відкласти їхнє використання на нічний час.

По можливості вимикайте подовжувачі, побутові прилади та зарядні пристрої для телефонів, коли вони не використовуються. Вони можуть відводити додаткове тепло через розетку. Замініть лампи розжарювання на світлодіодні лампи.

Тримайте внутрішні двері відчиненими, це сприяє циркуляції повітря по всьому будинку. Вночі відкривайте вікна, щоб насолодитися більш прохолодною температурою. Якщо це безпечно та здійсненно, відкрийте кілька вікон на протилежних сторонах, щоб створити перехресну вентиляцію, що дозволить повітрю циркулювати по всій квартирі.

Для мешканців приватних будинків порятунком будуть дерева, які створюватимуть тінь у найспекотніші місяці. Якщо нові насадження вам не до душі, подумайте про встановлення навісу над сонячною стороною будинку.

Раніше "Телеграф" розповідав про єгипетський спосіб охолонути під час спеки. Він перевірений часом та допоможе, коли немає можливості скористатися кондиціонером.