Як зберегти прохолоду у спеку: три лайфхаки працюють навіть без кондиціонера

Читати російською
Автор
Новина оновлена 11 липня 2024, 10:01

За правильної стратегії в кімнатах буде прохолодно навіть у найспекотніші дні

Палюче літнє сонце не щадить нікого. У спекотні дні кімнати за лічені хвилини стають схожими на сауну. Ситуація ускладнюється тим, що через відсутність електрики рідко видається можливість скористатися кондиціонером або вентилятором.

Але не варто зневірятися. У такій ситуації на допомогу прийдуть перевірені часом способи охолодити квартиру чи будинок.

1. У спеку тримайте вікна закритими й провітрюйте приміщення лише у певний час. Щоб температура у квартирі залишалася комфортною якомога довше, слід заблокувати надходження тепла.

Якщо всередину потрапляє тепле повітря, підлога чи меблі швидко нагріваються. Тримайте вікна закритими протягом дня і провітрюйте тільки в холодні ранкові та вечірні години. Найкраще влаштовувати перехресне провітрювання, тобто відкривати протилежні вікна та двері. Це створить приємний протяг, який винесе гаряче повітря назовні.

Але слідкуйте за вологістю в кімнатах. Якщо вона підвищується, спека стає ще нестерпнішою і є сенс відкрити вікна. Протяг в кінцевому підсумку повинен дати охолоджувальний ефект.

2. Затемніть кімнату. Щоб тепло не проникло у квартиру, кімнати слід затемняти у денний час. Найефективніше працюють жалюзі з алюмінію, які ефективно відбивають сонячні промені. Але щільні штори також можуть захистити від тепла і зберегти прохолоду в кімнатах.

3. Охолодіть кімнату вологими рушниками. Просто намочіть простирадла, рушники для рук або кухонні рушники у воді та відіжміть, щоб вода не капала. Повісьте рушники перед вікном чи посередині кімнати. У кімнатах стане прохолодніше. Але не перестарайтеся з цим саморобним "кондиціонером". З одного боку, вологе повітря робить спеку ще більш нестерпною – з іншого боку, підвищена вологість сприяє утворенню плісняви у квартирі.

Раніше "Телеграф" ділився лайфхаками, які допоможуть швидко охолодити напої у спеку. Ці хитрощі також допоможуть зробити так, щоби приємна прохолода трималася довше.