Не потрібно класти в холодильник: ці способи допоможуть безпечно охолодити ноутбук

Читать на русском
Автор
Як охолодити ноутбук Новина оновлена 18 липня 2024, 22:58
Як охолодити ноутбук. Фото Freepik

Іноді вентилятори не справляються з тепловим навантаженням

У спеку ноутбуки й смартфони часто перегріваються, тому потребують своєчасної допомоги. Існують ефективні методи, які допоможуть безпечно знизити їх температуру та запобігти зламанню.

У матеріалі Auslogics перераховані способи, які потрібно застосувати, якщо пристрій сильно перегрівається. Чим раніше ви звернете на цю проблему увагу та вирішите її, тим краще працюватиме батарея вашого гаджета.

Як охолодити ноутбук

Поставте ноутбук на рівну тверду поверхню

Багато користувачів люблять працювати або дивитися фільми, лежачи в ліжку, але це погана звичка, яка сильно шкодить гаджету. Річ у тому, що ви можете закривати його вентиляцію і ноутбуку не буде чим "дихати", через це він почне сильніше нагріватися. Система охолодження пристрою заснована на вентиляторі, який через один отвір втягує повітря, охолоджуючи акумулятор, а через інший випускає гаряче повітря.

Купуйте охолодну підставку

Замість того щоб вживати радикальних заходів і класти ноутбук в холодильник, що може сильно йому нашкодити, купіть краще охолоджуючу підставку. Вона допоможе запобігти перегріву, забезпечуючи додатковий потік повітря до його вентиляційних отворів. Вбудовані вентилятори підставки активно відводять тепло, підтримуючи оптимальну робочу температуру пристрою.

Зробіть чищення вентиляційної системи

У системі охолодження може накопичуватися пил та бруд, через це ноутбук може швидше нагріватися. Її періодично потрібно чистити, щоб повітряні потоки були заблоковані. Ще чищення допомагає знизити шум від вентилятора, який може збільшуватись при накопиченні пилу.

Програмні налаштування

Користувачам рекомендують знизити напругу (Undervolting), що подається на процесор (CPU) та графічний процесор (GPU). Це знизить їх тепловиділення та покращить роботу пристрою. Також потрібно закрити непотрібні фонові програми та процеси, які споживають ресурси та створюють додаткове тепло. Перевірте, чи оновлено драйвери для графічного та процесорного обладнання до останньої версії. Іноді оновлення драйверів можуть включати оптимізації, які покращують ефективність роботи ноутбука.

"Телеграф" писав раніше, що робити, якщо ноутбук почав гудіти і перегріватися. Користувачам підказали варіанти, як самостійно розв'язувати проблему.