Зручно, але шкідливо: як швидка зарядка може "вбити" батарею смартфона

Читать на русском
Автор
764
Швидка зарядка
Швидка зарядка

Дотримання простих правил збереже ваш пристрій

Під час регулярних відключень світла важливо завжди тримати телефон зарядженим. Значно прискорити цей процес допомагає швидка зарядка.

У деяких користувачів смартфонів виникають побоювання, що вона погано позначається на батареї гаджета. У деяких випадках це дійсно так, проте, якщо дотримуватися правил, акумулятору нічого не загрожує.

Швидка зарядка відбувається в кілька етапів. Спочатку телефон заряджається швидко до 30–50% (інколи до 70%), потім потужність зменшується до 5–10 Вт, щоб уникнути перегріву і зносу акумулятора. Тому така зарядка не повинна шкодити акумулятору.

Водночас є певні ситуації коли швидка зарядка може завдати батареї шкоди. Одним з основних факторів ризику є підвищена температура, яка неминуче супроводжує процес швидкої зарядки. Через високий струм і напругу батарея нагрівається сильніше, ніж за звичайної зарядки.

Якщо смартфон часто піддається такому навантаженню в умовах високої температури навколишнього середовища або при інтенсивному використанні (наприклад, під час гри), це може призвести до перегріву батареї. І це, своєю чергою, прискорює хімічне старіння акумулятора, що скорочує його загальний термін служби.

Крім того, використання неякісних зарядних пристроїв становить ще одну значну загрозу для батареї. Вони можуть надавати нестабільну або надто високу напругу та струм, що може призвести до пошкодження внутрішніх компонентів акумулятора.

Також не слід використовувати щільні чохли під час швидкого заряджання. Це може призвести до перегріву та зносу акумулятора.

Раніше ми розповідали про ознаки того, що ваш телефон прослуховують. Також "Телеграф" писав, чому не можна заряджати телефон у публічних місцях.

ваш