Потіють вікна: прості рішення, щоб захистити свій будинок від конденсату та плісняви

Читать на русском
Автор
573
Як позбавитися від запотівання вікон Новина оновлена 15 серпня 2024, 15:12
Як позбавитися від запотівання вікон. Фото Згенеровано ШІ ("Телеграф")

Ці лайфхаки допоможуть зробити так, щоб вікна не потіли

Хоча б раз у житті кожному доводилося спостерігати неприємну картину — скупчення безлічі крапельок води на вікнах. Запітнілі вікна можуть дратувати, оскільки вони ускладнюють споглядання. У такі моменти хочеться якнайшвидше протерти скло. Але це далеко не єдина причина, через яку слід позбутися запотівання вікон.

Мало хто думає про те, що постійне запотівання вікон може призвести до гниття дерев’яних віконних рам і пошкодження тинькування. Також високий рівень вологості та велика кількість води згодом можуть викликати появу плісняви на укосах та стінах біля вікон, що згодом може позначитися і на самопочутті мешканців.

Але знаючи причини появи конденсату і як усунути запотівання пластикових вікон, можна безперешкодно насолоджуватися видом на вулицю і не перейматися появою плісняви.

Чому пітніють вікна у квартирі

Однією з найпоширеніших причин появи води на вікнах є конденсація. Особливо часто пластикові вікна потіють зсередини під час сезонного зниження температури. Тепле вологе повітря стикається з холодною поверхнею скла, утворюючи крапельки води. Це особливо поширене у ванних кімнатах та кухнях, де в повітрі часто багато пари та вологи.

Ще однією поширеною причиною запотівання вікон є негерметичний ущільнювач. З часом він може зношуватися або тріскатись, що дозволяє волозі просочуватися всередину. Це може призвести до запотівання вікна, особливо у вологому кліматі.

Як позбавитися від запотівання вікон: обов’язкові дії

Є кілька основних та простих правил, завдяки яким можна зробити, щоб не запітніли вікна у квартирі.

  1. Якщо ваш будинок страждає від конденсату, вогкості чи плісняви, найкраще, що ви можете зробити, це спробувати поліпшити вентиляцію. Правильна робота вентиляції — важливий фактор, щоб не потіли вікна в будинку.
  2. Прибрати запотівання вікон у будинку допоможе регулярне провітрювання. Обов’язково переведіть вікна в режим провітрювання на 10-20 хвилин кілька разів на день. У ідеалі створювати перехресне провітрювання — тобто відкривати вікна у протилежних кімнатах.
  3. Використовуйте витяжку у ванній та на кухні щоразу, коли готуєте або приймаєте душ. Якщо її немає, прочиняйте вікно в кухні.
  4. Не розвішуйте у квартирі мокрі речі – сушіть їх на балконі або на вулиці. Це значно скоротить ймовірність того, що пластикові вікна потечуть. Якщо можливості сушити речі на свіжому повітрі немає, розгляньте можливість придбання електричної сушарки.
  5. Різкі підвищення та зниження температури можуть призвести до утворення конденсату на вікнах. Тому щоб скло не потіло, по можливості регулюйте опалення у відповідність до температурних умов.

Як боротися із запотівання пластикових вікон: робочі лайфхаки

Сода часто використовується як засіб для чищення. Але цей продукт також ефективний у боротьбі із запотіванням скла у будинку. Змішайте 1 літр води з 2 столовими ложками соди. Змочіть губку в розчині та протріть скло. Дайте склу висохнути, потім серветкою видаліть залишки соди. Цього вистачить, щоб на якийсь час забути про конденсат на вікнах.

Досвідчені господарі використовують лайфхак з нашатирним спиртом, щоб шибки блищали. Якщо взимку натерти вікна гідроксидом амонієм, це на якийсь час допоможе забути про запотівання.

Потіють і течуть пластикові вікна? Зробіть перестановку. Цей лайфхак може здатися дивним, але дуже близьке розташування меблів до стіни іноді викликає проблеми з вологістю. Між меблями й стінами має бути достатньо місця, щоб повітря могло циркулювати. Розміщення великих меблів поблизу холодної поверхні може перешкоджати вентиляції та призвести до накопичення конденсату.

Сіль добре поглинає вологу. Насипте продукт у невелику миску та залиште біля вікна. Сіль притягуватиме до себе вологу і тим самим запобігатиме запотівання вікон у квартирі. Ви також можете зробити це за допомогою харчової соди. У міру того, як харчова сода вбирає вологу, ви побачите, що вона поступово стає твердішою. Коли це станеться, замініть її свіжим порошком.

Силікагель, який можна знайти в коробках із взуттям або всередині нових сумок, чудово збирає вологу. Все, що потрібно зробити, це заповнити банку силікагелем, накрити кришкою з отворами та залишити біля вікна. Речовину потрібно заміняти раз на два тижні. Як альтернативу можна використовувати деревне вугілля. Воно також поглинає воду із повітря.

Наповнювач для котячих туалетів призначений для поглинання екскрементів свійських тварин. Завдяки своїй головній властивості він може використовуватися для поглинання вологи з вікон. Заповніть старі шкарпетки або полотняні мішечки наповнювачем і розмістіть їх на підвіконні. Рекомендується щодня змінювати наповнювач.

Якщо сильно потіють вікна у квартирі, використовуйте гліцерин для розв'язання проблеми. У 1 літрі води розчиніть 10 крапель гліцерину, змочіть губку у вологовідштовхувальному засобі та протріть шибки. Якщо після процедури на склі з’являться розводи, видаліть їх серветкою. Є й альтернативний метод за допомогою гліцерину зробити так, щоб вікна не потіли. Необхідно просто приготувати суміш гліцерину та спирту в пропорції 1:1, розпорошити її на скло та витерти насухо.

Запобігти запотіванню вікон допомагає піна для гоління. Тонкий шар засобу потрібно нанести на скло та протерти м’якою ганчіркою.

Замість піни для гоління можна використовувати найпростіший засіб для миття посуду. Нанесіть рідину на суху тканину та натріть вікно. Дайте засобу висохнути.

Щоб не потіли шибки в будинку, наклейте на них спеціальну плівку. Це тонке покриття приклеюється до внутрішньої поверхні вікон, забезпечуючи додаткову ізоляцію. Віконна плівка може допомогти зменшити теплопередачу, запобігти конденсації та підвищити енергоефективність. Крім того, вона забезпечує захист від ультрафіолету. При дбайливому догляді вона може прослужити до 2 років.

Вранці відкривайте штори або жалюзі. Це допоможе циркуляції повітря навколо вікна і допоможе швидше позбавитися від запотівання. Це також гарантує, що ваші штори не почнуть покриватися пліснявими плямами.

Використовуйте тканинні штори замість жалюзі. Жалюзі на вікнах перешкоджають циркуляції повітря та провокують появу конденсату. А ось штори взимку допоможуть захистити не лише від зайвої вологи на вікнах, а й від холоду.

Ще один хитрий лайфхак – використовувати проти запотівання пластикових вікон кімнатні рослини. У кімнатах із підвищеною вологістю зазвичай рекомендують не тримати рослини. Але є кімнатні квіти, які допомагають позбавлятися зайвої вологи у повітрі. Павучий плющ, спатифілум, сансевієрія добре вбирають вологу з повітря. Не можна сказати, що вони повністю позбавлять проблеми із запотіванням вікон. Але вважається, що ці кімнатні рослини допомагають зменшити вологість повітря та мінімізують ризик утворення конденсату.

Іноді вікна можуть погано прогріватись і потіти через занадто широкі підвіконня. У таких умовах тепле повітря від батарей просто не досягає шибок. Проблема усувається або встановленням вентиляційних решіток у підвіконні, або його заміною.

Якщо запотівання спричинене пошкодженим віконним ущільнювачем між склом, необхідно відремонтувати або замінити його. Це допоможе відновити ізоляцію та уникнути подальшого запотівання. Якщо потрібна саме заміна ущільнювача, з цим питанням найкраще звернутися до фахівця.

Ну і найефективніший, але не для всіх доступний спосіб — використовувати осушувач повітря. Цей прилад ефективно справляється із завданням видалення зайвої вологості з повітря і підтримкою його на рівні 45-50%.

Для ефективної боротьби із запотіванням вікон важливо використовувати багатогранний підхід. Почніть із забезпечення достатньої вентиляції, щоб вологе повітря могло виходити за межі кімнат. Запобігайте накопиченню конденсату на поверхні вікон, підтримуючи постійну температуру та розміщуючи вологопоглинаючі матеріали поблизу скла, щоб мінімізувати надмірну вологість.

Раніше "Телеграф" ділився лайфхаками для прибирання кухні. Ці прості поради допоможуть навести ідеальний порядок у всіх куточках.