Так робили наші прабабусі: як випрасувати білизну без електрики (відео)

Читать на русском
Автор
Гору речей можна погладити без праски
Гору речей можна погладити без праски. Фото Згенеровано ШІ ("Телеграф")

Безвихідних ситуацій не буває

Ракетні удари знову спровокували тривалі відключення електроенергії. За короткий час, коли електрика буває, не завжди можна встигнути випрасувати білизну. Але це не означає, що доведеться мати неохайний вигляд.

У такій ситуації важливо не втрачати самовладання та скористатися альтернативним способом привести одяг до ладу.

Раніше ми ділилися лайфхакам, як зберегти прохолоду в холодильнику під час блекауту. Тепер розповімо про кілька перевірених методів, які допоможуть розгладити одяг без праски. Деяким із них користувалися ще наші пращури.

Як прасувати білизну без електрики

Прасування руками

Найпростіший і доступніший спосіб розгладити одяг без праски – зробити це руками. Злегка зволожте тканину водою або скористайтеся спреєм з антистатиком. Розташуйте одяг на грудній клітині та почніть акуратно скручувати річ у рулон, постійно розгладжуючи тканину. Розгорніть річ, розташуйте її на твердій рівній поверхні й ще раз акуратно розрівняйте руками, приділяючи особливу увагу місцям зі складками, що залишилися. Потім повісьте одяг на плічка, щоб він просохнув в розправленому стані.

Скалка замінить праску

На сторінці Тернопільського краєзнавчого музею у TikTok наочно показали, як наші пращури прасували білизну за допомогою качалки та рубеля. Цим методом можна скористатися й у наші дні. Скалка є в кожному будинку, а рубель можна замінити схожим предметом чи дерев’яною дощечкою.

Використання пари від киплячої води

Пар є одним із найефективніших засобів для розгладження тканин. Потримайте м’ятий одяг над каструлею, так щоб пара проходила через тканину. Будьте обережні, щоб не обпектися. Під впливом пари складки зникають. Цей метод підходить для щільних тканин, таких як льон або бавовна, які важко розгладити вручну.

Ківш чи сковорода замість праски

Для цього необхідно розігріти посуд на плиті, а потім використовувати його як звичайну праску, акуратно проводячи по поверхні одягу. Для більшої ефективності посуд можна наповнити водою.

Важливо не перегріти ківш, щоб не пошкодити тканину. Також рекомендується використовувати тканину або кухонний рушник між гарячою поверхнею каструлі та одягом, щоб уникнути плям або опіків на тканині.

Вологий рушник проти складок

Розгладжування за допомогою вологого рушника — відмінний спосіб впоратися з м’ятим одягом. Розкладіть річ на рівній поверхні та накрийте вологим (але не мокрим) рушником. Злегка натисніть руками або важким предметом на рушник, щоб розправити складки. Залиште одяг під рушником на кілька хвилин, потім зніміть його і повісьте річ на плічка для остаточного просушування. Цей метод відмінно підходить для делікатних тканин, які потребують дбайливого догляду.

Спрей для розгладження

Змішайте білий оцет із водою у пропорціях 1:3. Збризкайте одяг отриманим розчином, потім повісьте на плічка і залиште висихати. Цей спосіб особливо підходить, коли потрібно розгладити річ, яку вже одягали, тому що спрей допомагає позбутися не тільки складок, але й неприємних запахів.

Відключення електрики — це незручність, але з правильним підходом та використанням підручних засобів можна впоратися з безліччю побутових завдань, включаючи прасування одягу.

Раніше "Телеграф" розповідав, як зарядити телефон у разі вимкнення електрики.