Під час відключень світла немає зв'язку: прості поради, як вирішити проблему на телефоні

Читати російською
Автор
Новина оновлена 02 вересня 2024, 09:28

За допомогою цього ви будете завжди в мережі

В Україні після російських атак на об'єкти критичної інфраструктури почали знову вимикати світло. Багато людей стикається з проблемами зі зв'язком під час відключень електроенергії.

Про те, як розв'язувати такі проблеми розповість "Телеграф" з посиланням на міністра цифрової трансформації Михайла Федорова.

"Зазвичай ви сидите в інтернеті через робочий або домашній вайфай. Коли вимикають світло — всі одразу перемикаються на мобільний інтернет. Через це базові станції мобільних операторів не справляються — навантаження на мережі зростає в 10 разів і зв’язок зникає", — пише Федоров.

Перше, що треба зробити, — увімкнути національний роумінг і перемкнутися на іншого оператора. Щоб під ‘єднатися до мережі іншого оператора, треба:

  • Відключити автовибір мережі (на Android: налаштування – мобільна мережа (чи підключення) – оператор, на iOS: параметри – стільникові дані — вибір мережі;
  • Знайти й вибрати доступну мережу;
  • Якщо зареєструватися не вдалося, спробувати ще раз або вибрати іншу мережу;
  • Перевірити можливість вихідного дзвінка, SMS.

Другий – попередньо завантажити інтерактивну карту точок незламності в Дії. Адже у багатьох пунктах є Starlink для підключення до Інтернету та генератори для зарядки мобільного телефону.

"Ну і нагадую про енергостійкий фіксований інтернет. Одна з найефективніших технологій для цього — xPON. Працює 4+ години при відключеннях електроенергії. Тобто зможете через месенджер зателефонувати мамі та сказати, що у вас все ок", — йдеться у повідомленні.

Щоб залишатися на зв'язку можна заздалегідь встановити на телефон месенджери, які працюють за принципом рації, щоб тримати зв’язок, якщо зникне мережа. Наприклад:

  • Voxer Walkie Talkie;
  • Walkie Talkie;
  • Two Way;
  • Bridgefy.

Варто зазначити, що радіус роботи таких застосунків залежить від покоління Bluetooth та перешкод для сигналу (до 60-100 м). Домовтесь про використання одного додатку із сусідами, щоб бути на зв'язку.

Раніше "Телеграф" розповідав, чому необхідно робити оновлення на телефоні.